Forsker: Point of no return måske nået i Arktis

Rex ledede verdens største og dyreste mission til Nordpolen på isbryderen "Polarstern" (foto) sidste år. Missionen til 140 millioner euro eller over en milliard kroner havde flere hundrede forskere fra over 20 lande som deltagere.
Rex ledede verdens største og dyreste mission til Nordpolen på isbryderen "Polarstern" (foto) sidste år. Missionen til 140 millioner euro eller over en milliard kroner havde flere hundrede forskere fra over 20 lande som deltagere. Foto: Patrik Stollarz/Ritzau Scanpix.

Et irreversibelt punkt for global opvarmning kan allerede være nået i Arktis, hedder det i en advarsel fra en forsker, som sidste år stod i spidsen for den største ekspedition til Nordpolen nogensinde.

- Sommer-havisens forsvinden i Arktis er en af de første landminer i dette minefelt. Det er et af de omvæltningspunkter, som udløses, når vi er gået for vidt med den globale opvarmning, siger Markus Rex til AFP.

- Og nu kan man stille det essentielle spørgsmål om, hvorvidt vi allerede har trådt på den landmine og udløst eksplosionens begyndelse, tilføjer han.

Rex ledede verdens største og dyreste mission til Nordpolen på isbryderen "Polarstern" sidste år. Missionen til 140 millioner euro eller over en milliard kroner havde flere hundrede forskere fra over 20 lande som deltagere.

Han kalder Nordpolen for "klimaforandringernes epicentrum".

Ekspeditionen blev indledt i 2019 og vendte tilbage til Tyskland i oktober efter 389 dage. Skibet medbragte isprøver og omfattende dataindsamlinger fra store dele af Arktis.

Da Rex fremlagde data fra ekspeditionen sagde han, at forskerne havde kunnet konstatere, at isen i Arktis havde trukket sig tilbage hurtigere i foråret i 2020 end nogensinde før i nyere tid.

- Kun evalueringerne i de kommende år vil kunne gøre det muligt for os at afgøre, hvorvidt vi stadig kan nå at redde den arktiske helårsis gennem kraftig klimabeskyttelse - eller om vi allerede er kommet forbi det punkt, hvor det stadig var muligt, siger han.

/ritzau/AFP