Dansk dokumentar er en ydmygende affære for Nordkorea

”Muldvarpen” giver et indblik i, hvor mangelfuld sikkerheden er i det lukkede nordkoreanske regime. Men dokumentaren udstiller samtidig, hvor ringe effekt de strenge sanktioner imod Nordkorea har haft, påpeger forsker

Muldvarpen, Ulrich Larsen, infiltrerer den nordkoreanske elite via en dansk venskabsforening og en spansk aristokrat med nære bånd til Kim Jong-uns kommunistiske styre. – Foto: Klaus Vedfelt, Wingman/DR.
Muldvarpen, Ulrich Larsen, infiltrerer den nordkoreanske elite via en dansk venskabsforening og en spansk aristokrat med nære bånd til Kim Jong-uns kommunistiske styre. – Foto: Klaus Vedfelt, Wingman/DR.

En førtidspensioneret kok, en journalist og en tidligere jetset-narkohandler. Dette er ikke oplægget til en dårlig vittighed, men derimod opskriften på, hvordan man narrer et af verdens mest lukkede diktaturer.

I den nye danske DR-dokumentar ”Muldvarpen” følger og instruerer journalist Mads Brügger den pensionerede kok, Ulrich Larsen, gennem hans mangeårige forsøg på at infiltrere den nordkoreanske elite via en dansk venskabsforening og en spansk aristokrat med nære bånd til Kim Jong-uns kommunistiske styre.

Filmens handlingsforløb tager for alvor fart, da Ulrich Larsen efter at have fået opbygget et tillidsfuldt bånd til venskabsforeningen bliver bedt om at lede efter forretningsforbindelser, som Nordkorea, der er presset af sanktioner fra omverdenen, kan handle med.

Mads Brügger hyrer Jim Latrache-Qvortrup, der bliver præsenteret som en tidligere københavnsk narkohandler, til at påtage sig rollen som forretningsmanden ”Mr. James”. Han skal over for nordkoreanerne foregive interesse for at købe ulovlige stoffer og våben. Og det får han rig mulighed for.

Mr. James og Ulrich Larsen når at forhandle aftaler med nordkoreanske embedsmænd om opførslen af både en underjordisk våbenfabrik i Uganda samt smugling af våben til Syrien på plads. Det umage par bliver ikke taget i deres bedrag, før de til sidst selv lægger kortene på bordet og afslører alt.

Liselotte Odgaard, der er Nordkorea-ekspert og senior fellow ved Hudson Institute i Washington D.C. i USA, er overrasket over, hvor let det øjensynligt er at infiltrere det nordkoreanske regime.

”Det er opsigtsvækkende, at to amatører kan gennemtrænge Nordkoreas netværk på den måde, selvom det er et af verdens mest lukkede lande. Jeg tror helt sikkert, at der kommer til at rulle nogle hoveder”, siger hun.

Magnus Ranstorp, svensk terrorforsker og forskningsleder på Forsvarshøjskolen i Stockholm, er også forbløffet over, at det lykkes de to at komme så tæt på regimet og dokumentere det hele.

”Man er nødt til at være dedikeret, for det er utroligt farligt. Hvis man bliver fanget, kan man risikere at blive tortureret og dræbt. Man sætter sit liv i fare, og man er nødt til at spørge sig selv, om det er det værd,” siger han til Ritzau.

Liselotte Odgaard fremhæver, at det flere gange i dokumentaren bliver tydeligt, at muldvarpen og forretningsmandens plan ikke er voldsomt gennemtænkt. Eksempelvis da en nordkoreansk våbenfabrikant spørger Mr. James om virksomhedens navn, som de åbenbart ikke har fastlagt på forhånd. Liselotte Odgaard er dog ikke overrasket over, at lyssky handler af denne karakter finder sted i Nordkorea.

”Det er jo ikke ukendt, at Nordkorea omgår sanktionerne og interagerer med regimer som Syrien, som det internationale samfund ikke vil have, at de interagerer med. Så på den måde bekræfter dokumentaren sådan set det, vi ved i forvejen,” siger hun.

Nordkoreas ambitioner om at udvikle atomvåben har siden 2006 ført til strenge FN- og EU-sanktioner i forhold til blandt andet våbenhandel.

Hugh Griffiths, der tidligere har været koordinator for et Nordkorea-ekspertpanel i FN, beskriver over for BBC dokumentaren som ”den mest pinlige brøler for Kim Jong-un nogensinde.”

Han påpeger, at det er meget sigende, hvor villige nordkoreanerne tilsyneladende er til at handle med Mr. James, på trods af at de intet ved om hans baggrund.

”Det tyder på, at FN’s sanktioner virker. Nordkoreanerne er tydeligvis desperate efter at sælge deres våben,” siger Hugh Griffiths til BBC.

Liselotte Odgaard er dog ikke overbevist. Hun ser det som udtryk for, hvor vanskeligt det er at få sanktioner til at fungere efter hensigten, når et land som Nordkorea, der i forvejen er underlagt så strenge sanktioner, at de knap kan skærpes, alligevel forsøger at handle med en tvivlsom forretningsmand som Mr. James.

”Dokumentaren understreger jo netop, at sanktioner ikke har den store effekt i et internationalt system, hvor der ikke er mulighed for at gennemtvinge, at de bliver overholdt. Sanktioner kan have stor symbolsk værdi, men man kan nærmest altid finde en måde at omgå dem på,” siger hun.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) siger efter gårsdagens udenrigsministermøde i EU, at Danmark og Sverige i fælesskab vil bringe dokumentaren op i FN’s sanktionskomité og i EU.

”De sanktioner, som vi har imod Nordkorea, de skal håndhæves bedre,” siger han til Ritzau.