Amnesty: Kinas uighurer lever i et helvede

Hundredtusindvis af uighur-muslimer bliver ifølge Amnesty International udsat for tortur, tæsk og forfølgelse i Kinas såkaldte genopdragelseslejre i provinsen Xinjiang. (Arkivfoto)
Hundredtusindvis af uighur-muslimer bliver ifølge Amnesty International udsat for tortur, tæsk og forfølgelse i Kinas såkaldte genopdragelseslejre i provinsen Xinjiang. (Arkivfoto). Foto: Thomas Peter/Reuters.

- Det bør ryste op i menneskehedens samvittighed, at masser af mennesker er blevet udsat for hjernevask, tortur og anden nedværdigende behandling i interneringslejre, mens flere millioner lever i frygt midt i et stort overvågningssystem.

Generalsekretæren for menneskeretsgruppen Amnesty International, Agnès Callamard, lægger ikke fingre imellem i sin beskrivelse af det kinesiske styres behandling af uighurer og andre muslimske mindretal i den nordvestlige provins Xinjiang.

Det sker i en 160-sider lang rapport offentliggjort torsdag.

Callamard beskylder ifølge BBC Kina for at have skabt "et dystopisk helvedesagtigt sted af rystende omfang" i Xinjiang.

Det er ifølge Amnesty sket gennem "ekstreme tiltag" fra myndighederne for at undertrykke uighurerne og andre etniske mindretal i provinsen.

Rapporten, der blandt andet indeholder vidnesbyrd fra tidligere indsatte i såkaldte genopdragelseslejre, fortæller blandt andet om et system med "statsorganiseret tortur, forfølgelse og masseanholdelser".

Det er langtfra første gang, at styret i Kina bliver udsat for sønderlemmende kritik for dets behandling af uighurerne.

USA er gået så vidt som at beskylde Kina for at udføre "folkedrab" i Xinjiang. Storbritannien har ikke villet gå så langt. Men i sidste måned sluttede landet sig til USA og Tyskland ved at opfordre Kina til at stoppe undertrykkelsen af uighurerne.

Regeringen i Beijing har gentagne gange afvist, at det er det, lejrene bliver brugt til.

Der er blot tale om arbejdslejre, der skal forhindre ekstremistisk vold i regionen og samtidig booste velstanden, har den forklaret.

Men den forklaring køber Amnesty International overhovedet ikke.

- Muslimske mindretal (i Xinjiang, red.) er udsat for forbrydelser mod menneskeheden og andre alvorlige overtrædelser af menneskerettighederne, siger Gallamard.

Ifølge Amnestys rapport er et enormt antal mænd og kvinder siden begyndelsen af 2017 blevet vilkårligt tilbageholdt.

Hundredtusindvis er blevet sendt i fængsel, mens op mod en million er blevet sendt i interneringslejre.

Alle af de mere end 50 tidligere indsatte, som Amnesty har talt med, siger, at de blev anholdt for ting som at være i besiddelse af religiøse billeder eller for at være i kontakt med nogen i udlandet.

Ud over kritikken af det kinesiske styre beskylder Amnesty også FN's generalsekretær, António Guterres, for ikke at gribe ind.

- Han har ikke fordømt situationen, han har ikke opfordret til en international efterforskning, siger Agnés Gallamard til BBC.

/ritzau/