Han oplevede et af verdenshistoriens mørkeste kapitler på tæt hold

David Dushman blev den længstlevende soldat, som tog del i befrielsen af nazisternes kz- og udryddelseslejr Auschwitz i 1945. Den russisk-jødiske fægter betragtede sporten som en vej til fred. Han blev 98 år

David Dushman oplevede nogle af verdenshistoriens mørkeste kapitler på helt tæt hold. Nu er han død i en alder af 98 år. På billedet deltager han i 2015 i en ceremoni ved det russiske krigsmindesmærke i berliner-bydelen Tiergarten på årsdagen for det nazistiske Tysklands overgivelse.
David Dushman oplevede nogle af verdenshistoriens mørkeste kapitler på helt tæt hold. Nu er han død i en alder af 98 år. På billedet deltager han i 2015 i en ceremoni ved det russiske krigsmindesmærke i berliner-bydelen Tiergarten på årsdagen for det nazistiske Tysklands overgivelse. Foto: Markus Schreiber/AP/Ritzau Scanpix.

David Dushman var blot 21 år gammel, da han i 1945 manøvrerede en kampvogn hen over de elektriske ståltrådshegn omkring den nazistiske koncentrationslejr Auschwitz og blev konfronteret med døden i en grad, at den bed sig fast i ham resten af livet. Han blev den længstlevende soldat til at tage del i befrielsen af Auschwitz i slutningen af Anden Verdenskrig. Nu er han død, 98 år gammel.

”Ethvert af historiens vidner, som forlader os, er et tab, men afskeden med David Dushman er særlig smertefuld,” skriver Charlotte Knobloch, formand for det jødiske samfund i sydtyske München, i en pressemeddelelse.

Hun betegner Dushman som ”Helten fra Auschwitz”, der ”reddede utallige liv”:

”Med ham mister vi en modig, ærlig og oprigtig mand. Vi er ham stadig dybt taknemmelig og vil værne om hans minde.”

Dushman var ud af en russisk jødisk familie, og familien kendte til antisemitisme og statssanktioneret diskrimination af jøder i Sovjetunionen, skriver New York Times. Ifølge fødselsattesten blev David Dushman født i Minsk den 1. april 1923, men han fastholdt selv, at hans sande fødested var havnebyen Danzig, i dag Gdansk, i det nuværende Polen. Hans mor ændrede fødestedet af politiske årsager, har han sagt. Hans far var læge i det sovjetiske militær og revolutionshelt, men han faldt i unåde hos sovjetlederen Josef Stalin og blev i 1938 forvist til en Gulag-lejr i Sibirien, hvor han døde i 1949.

Da David Dushman som major i den røde hær nåede til Auschwitz den 27. januar 1945, havde han allerede overlevet to af krigens blodigste kampe på østfronten ved henholdsvis Stalingrad og Kursk, og da krigen nåede sin afslutning, var han blevet såret tre gange. Ifølge Dushman var han en af de kun 69 mænd ud af de 12.000 i hans division, der overlevede. I Auschwitz blev han og hans kampfæller mødt af synet af ”skeletter overalt”, sagde han i et interview med avisen Süddeutsche Zeitung i 2015.

”De vaklede ud af barakkerne, sad og lå blandt de døde. Forfærdeligt. Vi gav dem al vores dåsemad og kørte straks videre for at jage fascisterne.”

Først efter krigen fik han kendskab til det fulde omfang af nazisternes myrderier. Mere end 1,1 millioner mænd, kvinder og børn blev myrdet i kz- og udryddelseslejren Auschwitz-Birkenau, som blev oprettet i 1940 i en forstad til den polske by Oswiecim, der var blevet besat af det nazistiske Tyskland. Størstedelen af dem jøder, men også tusindvis af polakker, romaer, homoseksuelle og sovjetiske krigsfanger. Omkring seks millioner jøder blev myrdet af nazisterne under Holocaust.

”Jeg fortæller sandheden. Vi vidste næsten intet om Auschwitz,” har han sagt.

Dushman blev aldrig inviteret med til en mindehøjtidelighed efter befrielsen af Auschwitz, men han ville alligevel heller ikke være kommet.

”Jeg ville ikke kunne holde op med at græde”, lød hans begrundelse til Süddeutsche Zeitung.

Efter krigen studerede David Dushman medicin i Moskva af kærlighed til sin mor, en børnelæge, som ønskede at han skulle videreføre traditionen for at blive læge. Men fægtning var hans egentlige lidenskab, og i årene efter krigen blev han en af Sovjetunionens bedste fægtere og senere en af verdens bedste fægtetrænere ifølge Den Internationale Olympiske Komité (IOC). Han trænede Sovjetunionens kvindelige fægtere i mere end 30 år, og ved de olympiske lege i München i 1972 vandt hans fægtehold to guld-, to sølv- og tre bronzemedaljer. Men sejrene blev overskygget af terrorangrebet begået af palæstinensiske terrorister mod israelske atleter, som havde til huse over for de sovjetiske atleter i den olympiske landsby.

David Dushman og hustruen Zoja Petrova, som han giftede sig med i 1956, emigrerede til sydtyske München i 1996 efter et kort ophold i Østrig. Hustruen døde i 2011, og parrets eneste søn, Sergei, døde af lungekræft i 2017. Energien hos den aldrende krigshelt fejlede ikke noget, og selv da han var i sine 90’ere, tog han tre gange om ugen toget ind til en sportsklub i München for at fægte.

David Dushman udmærkede sig også ved en forsonlig tilgang til borgere fra det land, der havde ført krig mod Sovjetunionen og myrdet jøder som ham selv. Da Thomas Bach, i dag formand for Den Internationale Olympiske Komité, selv var ung fægter for Vesttyskland i 1970’erne, tilbød Dushman ham sit venskab og gav ham gode råd i forhold til sporten. En ”dyb menneskelig gestus, som jeg aldrig nogensinde vil glemme”, skriver Bach i en meddelelse.

Thomas Bach inviterede i 2015 David Dushman til IOC’s hovedkvarter i Lausanne, Schweiz, hvor Dushman opfordrede komitéen til at gøre alt, hvad den kunne for at bruge sporten til at udbrede fred og forsoning i verden.

”Krig er noget, der aldrig bør ske igen,” sagde den jødiske krigsveteran.

I anledning af hans 95-års fødselsdag opsummerede Charlotte Knobloch David Dushmans liv således:

”Hvad De af fysiske og psykiske smerter måtte lide, men også, hvad De af storartede ting har opnået, og hvilke ekstraordinære succeser, De har kunnet fejre – det er egentlig nok til tre liv.”