Kåre Gade kommer altid tilbage til kirken

Selvom Kåre Gade gennem tiden har kastet sig ud i mange forskellige arbejdsopgaver, er han på en eller anden måde altid endt tilbage ved dansk kirkeliv. I morgen fylder redaktøren for kirke.dk 60 år

Ud over at være redaktør for mediet kirke.dk er Kåre Gade kendt blandt avisens læsere for sine populære klummer i avisen, hvor han deler sjove og genkendelige historier og observationer fra hverdagen. I morgen bliver han 60 år.
Ud over at være redaktør for mediet kirke.dk er Kåre Gade kendt blandt avisens læsere for sine populære klummer i avisen, hvor han deler sjove og genkendelige historier og observationer fra hverdagen. I morgen bliver han 60 år. Foto: Iben Gad.

I 1990’erne opgav Kåre Gade teologistudierne. Han havde egentlig ikke mange fag tilbage på Aarhus Universitet, men der var andre ting, der trak mere. De efterfølgende år bød derfor på titler som musiker, komponist, kapelmester og reklamemand, mens den frafaldne teolog ad nogle omgange også forsøgte at vende tilbage til bøgerne og færdiggøre studiet. Men det blev aldrig til mere end en bachelor, og da hans yngste søn for nogle år siden blev færdig på universitet, kunne familien joke med, at han blev cand.theol. før sin far.

Alligevel var det, som om kirken aldrig helt slap Kåre Gades professionelle liv. Først dukkede der en stilling op som kirkeredaktør på Kristeligt Dagblad, så én som vært på DR’s radioprogram ”Folk og Kirke”, og da han i 2016 vendte tilbage til Danmark efter nogle år i London, blev han redaktør og mediekonsulent for Helsingør Stift. Og siden 2018 har Kåre Gade haft titlen som redaktør for Kristeligt Dagblads specialmedie kirke.dk, som henvender sig til mennesker og organisationer inden for dansk kirkeliv.

Kirken er med andre ord blevet hans skæbne som journalist, som han selv siger det. Selvom han i perioder har lavet andre ting, er han på en måde altid endt ved den igen. Og det er ikke ment på nogen dårlig måde. Kirkelivet interesserer nemlig redaktøren, som i morgen fylder 60 år.

Kåre Gade lader heller ikke til at være alene om at synes godt om matchet mellem ham og den kirkelige verden. I hvert fald får man kun positive ord med sig, når man taler om ham med kollegaer og folk, der arbejder inden for kirken. Han er rar, vellidt, grundig, inspirerende, vidende, perfektionistisk, en god sparringspartner, god til at holde hovedet koldt, rummelig og lyttende, tillidsfuld – og sådan bliver det ved.

Hans arbejde med kirke.dk har også høstet ros fra blandt andet Danske Medier, som i 2019 gav sin hæderspris til specialmedier, Anders Bording-prisen, til mediet ”for i god samklang med husets andre medier at skabe et toprelevant, digitalt nichemedie med nødvendigt indhold til en klart defineret målgruppe”.

Også blandt de mindre kirkeligt interesserede bliver Kåre Gade set som en noget af en darling. Dette skyldes ikke mindst de klummer, han i mange år har skrevet i Kristeligt Dagblad om livet og hverdagen for ham og ”Fruen” – sognepræst Else Hviid – hvor han deler både pinlige og genkendelige situationer og observationer. Som det at tabe sin vielsesring, at øve sig på at være bedsteforældre eller at se sig omkring i køen til sit første Pfizer-stik og føle sig 15 år yngre, end alle ens jævnaldrende ser ud. Klummerne har givet og giver stadig anledning til ros og stjernestatus hos et bestemt læsersegment, der gerne kommer hen og hilser på, når de møder ham, eller deltager i hans foredrag for at høre ham være sjov.

Alvorlige emner tager han dog også gerne op. Sidste år stod han for eksempel for lydserien ”Når jeg dør” i Kristeligt Dagblad, hvor han mødtes med en række danskere på det sted, hvor de ønskede at blive stedt til hvile, og talte med dem om døden og afskeden med livet. Serien resulterede også i et populært læsermøde for avisens læsere sidste sommer.

Under coronakrisen har der været færre foredrag og aftaler i kalenderen end normalt, og det har ikke kun været skidt med mere fritid. Nu hvor telefonen er begyndt at ringe igen med forespørgsler om oplæg, ordstyrertjanser og andet, øver Kåre Gade sig derfor på at blive bedre til at sige nej. Travlt har han dog stadig. Blandt andet med sine egne projekter, som gerne indebærer kunst og kultur. Han holder meget af at tage billeder, og inden længe er han atter aktuel med udstillingen ”Henrys Hegn” på Sejerø Kulturhus på øen vest for Sjælland, hvor parret har sommerhus. Udstillingen består af landskabsfotografier, som Kåre Gade har taget af gårdejeren Henry Larsens hegn og landskabet omkring den. I al slags vejr og på forskellige tidspunkter af døgnet har man kunnet finde Kåre Gade vandrende rundt derude, mens han har ventet på det gode billede. Resultatet viser ifølge hans hustru også hans omhyggelighed og dedikation til de ting, han gør.

Mindre glad var hustruen sandsynligvis for Kåre Gades trofasthed over for sin frisør Billy under coronanedlukningen. Redaktøren valgte nemlig at gå i frisørfaste, hvilket ved påsketid resulterede i tyndt og tjavset hår og et skæg, der ville gøre enhver ortodoks præst misundelig, samt – ifølge en af hans egne klummer – en kraftig kløe i hustruens fingre for at finde saksen frem.

Men nu er skægget væk (rygtet lyder, at det ikke længere kunne være i mundbindet), og Kåre Gade er tilbage i sit gamle jeg, når fødselsdagen denne weekend skal fejres. Heller ikke her kommer han uden om kirken. For en del af dagens program er en festgudstjeneste i Kastelskirken i København, hvor hans hustru er præst. I år deler Kåre Gade nemlig sin runde dag med den højtid, der kaldes den kristne kirkes fødselsdag.