Hatten af for trillingeforældre!

En grund til at DR-program om trillingeforældre er så populært er sikkert, at mange kan spejle sig i de tre familier, samtidig med at man kan sidde med en fornemmelse af ”godt, det ikke er os!" skriver Birgitte Stoklund Larsen

I Danmark fødes 10 sæt trillinger om året, og der er næppe nogen, der kan være i tvivl om, at de forældre får deres sag for, skriver Birgitte Stoklund Larsen.
I Danmark fødes 10 sæt trillinger om året, og der er næppe nogen, der kan være i tvivl om, at de forældre får deres sag for, skriver Birgitte Stoklund Larsen. Foto: DR.

En fødsel er en stor begivenhed i enhver familie. Hvis det er trillinger, er det en ikke mindre begivenhed. I Danmark fødes 10 sæt trillinger om året, og der er næppe nogen, der kan være i tvivl om, at de forældre får deres sag for. Ét barn kan give forældre sved på panden – tre børn på en gang? Pfui! Over seks uger har DR 1 fulgt tre trillingefamilier i ”Tillykke, I skal have trillinger!”

Det er tre helt almindelige familier. Almindelige familier med almindeligt gode liv i Taulov, Kværndrup og København – almindelige bortset altså lige fra det med trillingerne. Det er ikke ynke-tv, lagt an på at man som seer skal få ondt af nogle mennesker, der har det hårdt. Det er allerede slået an i titlens ”Tillykke!” Omvendt er det heller ikke glansbilleder fra tre powerfamilier, selvom nogle tydeligvis har større overskud end andre.

Der er hele vejen rundt øjne røde af træthed, gråd i tide og utide, opvask og tøjbunker. En af mødrene ser man nærmest ikke uden et barn ved brystet; fuldamning af tre børn er amning sat på uendelig repeat. At give tre etårige børn skemad på en gang er heller ikke ligefrem en afslappende manøvre. Og der er selvfølgelig dejlige billeder af børn, der griner, kravler og charmerer deres trætte forældre og seerne.

At få trillinger er helt tydeligt at være i en tilstand – og hatten af for far og mor i de tre familier!

Det er familier, der i udgangspunktet er ”usynlige udefra”, for nu at bruge et udtryk opfundet af Tor Nørretranders. Familier, der ikke på forhånd er problemfamilier og ikke påkalder sig den store opmærksomhed, hvis det ikke var for trillingerne.

Det er familier, hvor far og mor hjælper hinanden med at få det til at fungere, så godt de nu kan. Serien har de seneste uger haft serietal omkring 500.000. En grund til seriens store popularitet er sikkert, at mange kan spejle sig i de tre familier, samtidig med at man kan sidde med en fornemmelse af ”godt, det ikke er os!”

En af mødrene, norske Maria i København, har en populær instagram-profil med over 300.000 følgere, triplets of copenhagen.

Her dominerer fotos af tre glade børn iklædt pastelfarver; der klatres på designermøblerne, og vi ser en overskudsmor trille storsmilende ud med den store barnevogn. Eneste ridse i lakken er den engang så imponerende trillingemave, der stadig et år efter fødslen ikke er tilnærmelsesvist tilbage i sin gamle form. Det er tydeligvis mor selv, der står for redigeringen og har overskud til også her at passe på sig selv og sine børn. Det kan man ikke bebrejde hende. Forskellen på DR’s serie og instagramprofilen kan minde én om, at virkeligheden på de sociale medier selvfølgelig også er redigeret.

”Tillykke, I skal have trillinger!” giver et nuanceret indblik i livet i tre forskellige børnerige familier. Og mon ikke vi får dem at se igen, når trillingerne er blevet lidt større?

Birgitte Stoklund Larsen er generalsekretær i Bibelselskabet.