Sovsen skal tilbage på middagsbordet

For nogle måneder siden udkom Sovs med Hjerteforeningen. Fin lille bog med dip og dressinger og dejlig sovs. Klikker man ind på Diabetesforeningens hjemmeside, kan man også finde fem film om sovs

Ved at legalisere sovsen ved middagsbordet og tænke den med til bords igen, giver vi os selv muligheden for en bred vifte af smagsnuancer.
Ved at legalisere sovsen ved middagsbordet og tænke den med til bords igen, giver vi os selv muligheden for en bred vifte af smagsnuancer.

I min seneste bog, Grove løjer, har jeg vovet at fylde flere sider med sovs. Måske er sovs ved at blive hverdagsmad og endda lastefrit igen. Endelig!

Jeg har sukket efter sovs legalitet, siden sovs i lidt for rigelige mængder og fede udgaver blev bandlyst og bortvist fra middagsbordene. Bearnaisesovs, persillesovs og brun sovs er ikke uforenelige med sund mad til hverdag og fest. Tværtimod.

LÆS OGSÅ: Skål for et godt helbred

Pulversovs, persillesovs eller purerede grøntsager får nemlig ofte en større mængde grøntsager til at glide ned, og madoplevelsen med vinterens grove grøntsager bliver anderledes let og lystig med lidt smørelse og noget at dyppe i.

Et par skrællede æbler, en håndfuld basilikumblade, lidt salt og lidt god olivenolie blendes godt, og vupti, har man en lækker sovs eller sauce, hvis man hellere vil anvende den franske udtale til for eksempel en bøf.

Sovs behøver ikke være timelang kogning af fond, men kan laves i en ruf og kan tilmed nemt udgøres af masser af sunde ingredienser som for eksempel frugt og især grønt, som vi meget gerne må spise meget af, kogt, stegt, bagt, råt og blendet til sovs.

Lige så nem som æblesovsen er denne: Sautér løg og hvidløg i papirtynde skiver i lidt olie med salt og peber ved lav varme og tilsæt friske tomater eller en dåse flåede, hakkede tomater. Lad det simre ved lav varme i 45 minutter og tilsæt til sidst friske krydderurter og lad sovsen trække lidt. Sådan en sovs får vintergrøntsager og kartofler godt på gled.

Sovs behøver ingenlunde være stor gastronomi som på visse restauranter, hvor sky og fond danner basen for en kraftfuld sovs.

Lav for eksempel en pæn portion nem grundsovs først på ugen, som så kan danne grundlag for persillesovs, karrysovs, brun sovs, bearnaisesovs, citronsovs, blommesovs, eller hvilken smagsretning der nu måtte passe til ugens mange måltider.

Grundsovsen kan laves af 2 spsk. hvedemel, 2 dl skummetmælk, 2 dl grøntsagsbouillon og 1 spsk. smagsneutral olie.

Denne mælkesovs kan tilsættes for eksempel persille eller lidt smør og bearnaiseessens, citronskal og -saft, krydderier, krydderurter

Kombinationsmulighederne er mange, og det er nemt at variere ugens måltider med smagfuld varm sovs.

På samme måde kan man lave kold sovs på basis af et syrnet mejeriprodukt som skyr eller græsk yoghurt og tilsætte alskens krydderurter og krydderier hver for sig eller sammen.

Hvis du ikke har lyst til selv at eksperimentere med sovs, kan du købe færdig sovs eller pulver, der blot skal tilsættes lidt mælk eller vand spring fedtstoffet over, selvom sovsen bliver nok så cremet af det.

Disse industrifremstillede sovser er velegnede, hvis man kun laver mad til en, ikke vil have for mange ingredienser i skuffer og skabe eller synes, man mangler taget på kogekunst og råvarebehandling.

Ved at legalisere sovsen på middagsbordet og tænke den med til bords igen giver vi os selv muligheden for en bred vifte af smagsnuancer. Enkelt kan være uendelig godt, også når det gælder madoplevelser. Og misforstået sovse-askese kan være uendelig tørt.

Salgstal fra Coop Danmark viser, at nordjyderne køber markant mere sovsekulør end resten af landet og mere end dobbelt så meget som københavnerne.

Mon københavnerne i højere grad snyder sig selv for sovs end nordjyderne, eller spiser de bare en anden slags sovs i København?

Ét er sikkert med et minimum af gastronomisk mestring gør sovs mulighederne for variation enorme.

Måltidet skal være en dejlig pause fra dagens gøremål, en oase med gode smagsoplevelser, hvad enten vi spiser alene eller sammen med andre. Og ernæringsmæssigt er der masser af muligheder for at lade sovsen katalysere masser af vintersundhed.

Spis og sans sovs!