Kristeligt Dagblad mener: Filmen ”Druk” er et spejl af den nationale alkoholkultur

Det kan være en hyldest til livet at mødes med gode venner i festligt lag med flasker på bordet. Men det kommer med en pris, og den nationale samtale om vores særegne alkoholkultur trænger sig på

Det var på mange måder en vældig dansk film, der natten til mandag fik en Oscar for bedste internationale film. Instruktør Thomas Vinterberg har selv kaldt sin film ”Druk” for en hyldest til livet – og til alkohol. For selvom alkohol med instruktørens ord er et af vores allerstørste samfundsproblemer, der er årsag til misbrug, brudte familier og dødsfald, kan alkohol også løfte en samtale, føre mennesker sammen og forløse mænd i midtlivskrise, som det sker i filmen. At en af de fire hovedpersoner ikke kan holde sig til den lille promille og ender med at betale med sit liv, er også en del af den danske alkoholkultur. 3000 dødsfald kan hvert år relateres til alkohol. Havde det været corona, de døde af, var landet fortsat under en hård nedlukning.

Den særligt danske alkoholkultur ser vi også folde sig ud i disse dage, hvor den store genåbning i sidste uge af alt fra museer og storcentre til mulighed for mere normale gudstjenester og en genåbning af restauranter og barer, blev markeret med stribevis af interviews på brune værtshuse, hvor stamklientellet kunne fortælle om, hvor meget de havde savnet at kunne sidde på bodegaen onsdag formiddag med en øl og en lille skarp.

Skal man tro mediedækningen, var det altså netop det at kunne mødes med sine venner over en fadøl på en bar og ikke et besøg på museum eller bibliotek, der havde været allermest savnet under nedlukningen. Dermed tjente de mange glade mennesker med et glas i hånden som symbol på den frihed, mange har savnet. Eller den hyldest til livet, som Vinterberg er inde på i sin film.

Men selv som tørstig dansker, må man tage sig til hovedet over prioriteringerne. For mens fadøllet nu flyder fra ankrene, må skoleelever fra 5. klasse til 3. g fortsat nøjes med fysisk undervisning hver anden uge, ligesom universiteter og andre videregående uddannelsesinstitutioner fortsat står gabende tomme. Ja, i nogle sogne er gymnasier og skoler helt lukkede ned på grund af et højt smittetryk. Ikke på de pågældende skoler vel at mærke, men i sognet som sådan. Det er dog ikke noget, der fører til lukning af barer og restauranter i de pågældende sogne. Corona er åbenbart mere smitsomt i en matematiktime end på et værtshus fredag aften.

Samtidig med at landet fejrede fadøllene i sidste uge, lancerede 23 organisationer –repræsenterende alt fra læger og sygeplejersker til kommuner og regioner samt børneorganisationer – kampagnen ”Drukfri Ungdom”. Organisationerne gør opmærksom på, at druk er skyld i, at 1700 unge hvert år ender på hospitalet og koster syv af dem livet. Og foreslår så at det bliver forbudt at sælge alkohol til børn – præcis som det er tilfældet i det meste af Europa.

Det kan være en hyldest til livet at mødes med gode venner i festligt lag med flasker på bordet. Men det kommer med en pris, og den nationale samtale om vores særegne alkoholkultur trænger sig på.