Regeringsparti siger nej til kanon, men ja til ”Danmarks bedste sange”

I det forgangne folketingsår kunne der ikke opnås politisk enighed om, at staten skulle opstille en kanonliste over den danske sangskat. Men Kristeligt Dagblads idé om at lade læserne udpege de 10 bedste sange får opbakning fra begge fløje i sang-debatten

Når det ikke er regeringen, der offentliggør en liste med et officielt stempel, er den socialdemokratiske opbakning stor.
Når det ikke er regeringen, der offentliggør en liste med et officielt stempel, er den socialdemokratiske opbakning stor. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

”Det er sådan, det skal være. Det er ikke staten eller et politisk parti, der skal bestemme, hvad der er de bedste sange. Men det er godt, I gør det, så vi får en levende debat om sangskatten.”

Da Socialdemokratiets kulturordfører, Kasper Sand Kjær, den 16. marts debatterede et beslutningsforslag i Folketinget fra Dansk Folkeparti om at ”nedsætte et uafhængigt kanonudvalg til udarbejdelse af en kanon over den danske sangskat”, var han temmelig lunken over for idéen. Det samme var hans partifælle, kulturminister Joy Mogensen, som mente, at kultur-kanonlisterne fra 2006 kan have haft deres berettigelse dengang, men at der ikke er brug for flere.

Men når det ikke er regeringen, der offentliggør en liste med et officielt stempel, men en avis, der har bedt et udvalg stille 100 forslag og derefter lader læserne stemme om dem, er den socialdemokratiske opbakning stor.

”Det er en god idé og et sjovt greb, og for mig er det netop en vigtig pointe, at jeres liste ikke er et diktat fra det officielle Danmark,” siger Kasper Sand Kjær, som også er godt tilfreds med det udvalg bestående af salmer, fædrelandssange, årstidssange og nyere viser og popsange, alle på dansk, som Kristeligt Dagblad har sendt til afstemning.

Stem på dine 10 favorit-sange her.

Lyt til alle 100 sange, som er sendt til afstemning, her.

”Der findes mange sangbøger og mange sangkulturer i Danmark. Jeg kan personligt godt lide de gamle arbejdersange og det bidrag, de giver til fortællingen om det moderne Danmark. Men jeg erkender, at de ikke har så bred en folkelig appel som de sange, jeres panel har valgt,” siger han.

Også Morten Messerschmidt, kulturordfører og næstformand for Dansk Folkeparti og initiativtager til beslutningsforslaget om en kanon, betegner det som ”herligt”, at Kristeligt Dagblad nu har fået udvalgt 100 gode danske sange og til august kårer de 10 allerbedste ved afstemning.

”Jeg synes, jeres liste ser spændende ud. Det er ikke alle 100, jeg kender eller ville vælge. Men jeg tror, at de fleste vil kunne nikke genkendende til de fleste af de 100 sange,” siger Morten Messerschmidt.

Selvom han gerne ville have en mere officiel kanonliste, giver Morten Messerschmidt Kasper Sand Kjær ret i, at det mere er processen og debatten om, hvilke sange der betyder noget for danskerne, der er vigtig.

”Det vigtige er, at vi har nogle danske sange, som vi kender, kan tale om og kan mindes. Præcis hvilke sange der skal på listen, skal ikke være mejslet i sten. Det vigtige er, at der findes sange og salmer, der fylder noget i vi danskeres liv, og som vi kan tale sammen om og mindes.”