Når skibe ligger i havn, går David ombord: Søfolk har behov for sjælesorg og indimellem et stænk vievand

I begyndelsen af året blev den katolske organisation Stella Maris, der hjælper søfolk af alle nationaliteter og religioner, genetableret i Danmark

Når skibe ligger i havn, går David ombord: Søfolk har behov for sjælesorg og indimellem et stænk vievand

”Hej. Hvem er du?”.

Kaptajnen om bord på det 89 meter lange, finsk indregistrerede containerskib Prima Ballerina kigger lidt skeptisk på David Noval. Han er gået uanmeldt om bord på skibet, der ligger i havn i Aarhus i et døgns tid.

”Stella Maris. Sømandsmission,” svarer David Noval tilbage på engelsk og peger på klistermærket på sin hvide beskyttelseshjelm og logoet på sin gule sikkerhedsvest.

”Ah ja, velkommen! Jeg ved, hvem I er,” udbryder kaptajnen, hvorefter han smiler og peger på et klistermærke fra Stella Maris, der hænger på et skab på skibet.

David Noval er diakon i den katolske kirke i Danmark og har siden den 1. januar været nordisk repræsentant for den verdensomspændende katolske organisation Stella Maris (Havets Stjerne), der arbejder blandt søfolk over hele verden. Stella Maris’ ansatte og frivillige går om bord, når skibene ligger i havn, og tilbyder samtaler, sjælesorg og praktisk hjælp.

”Sømændene, som typisk stammer fra Filippinerne, Rusland, Ukraine, Indien eller Kina, er hjemmefra i op til ni måneder ad gangen, og ensomheden og isolationen tærer hårdt på dem – ikke mindst i coronatiden, hvor de ikke må komme i land i ret mange lande. Savnet af familien kan være hårdt, ikke mindst hvis der er sygdom eller dødsfald derhjemme,” fortæller David Noval.

Han taler lidt med kaptajnen på Prima Ballerina, som fortæller, at han har en besætning på otte mand, som stammer fra Rusland, Estland, Ukraine og Filippinerne. Han ser gerne, at David Noval kommer ombord, når skibet senere ligger i havn i Nakskov.

”Vi skal laste sukker, og det kan vi kun gøre i tørvejr. Som vejrudsigten ser ud nu, kommer vi til at ligge der i nogle dage. Så kom endelig,” siger han.

David Noval kendte ikke noget til Stella Maris’ arbejde i havne og på søen, før han i 2019 i forbindelse med sin diakonuddannelse blev introduceret for organisationen. Herefter tog han på et par feltbesøg i Skotland, og ”det var kærlighed ved første møde”, som han siger.

”For mig som kristen giver det så god mening at arbejde blandt søens folk. 90 procent af alle verdens varer fragtes over havet. Vi kan kun leve det liv, vi gør, fordi over halvanden million søfolk verden over lever isoleret på store skibe i månedsvis. At arbejde for Stella Maris er en måde at give lidt tilbage på,” siger han og tilføjer, at det bedste er at se smilet på søfolkenes ansigter efter en samtale.

”For nogle er det nok med lidt smalltalk om familien og børnene derhjemme. Andre har det dårligt og har brug for mere dybtgående samtaler. Det kan gøre en stor forskel. En undersøgelse foretaget blandt søfolk for nylig viste, at over halvdelen af dem selv melder, at de er depressive, og selvmordsraten blandt søfolk er langt højere end i den danske befolkning, hvor vi ellers har en relativt høj selvmordsrate. Hvert år er der cirka 2000 selvmord blandt søfolk, og det er naturligvis en stor belastning for de andre i en besætning, når sådan noget sker,” siger han.

David Noval fortæller, at han under et besøg i havnebyen Aberdeen i Skotland hørte om en sømand, der havde begået selvmord, efter at hans kæreste havde slået op med ham via sociale medier.

”For mange af især de katolske søfolk kan det efter sådan en hændelse være en støtte, at der kommer en Stella Maris-repræsentant om bord og taler med dem. Nogle vil også gerne have, at vi bestænker skibet med vievand og beder nogle bønner eller læser højt fra Bibelen for dem. Vi tilbyder hjælp til alle uanset religion, nationalitet og så videre. Men omkring 65 procent af alle søfolk er katolikker, og i nogle situationer kan vi noget andet end de protestantiske sømandsmissioner,” siger han.

Han har altid en vievandsbeholder i rygsækken sammen med nogle små kort med en bøn for søens folk af pave Johannes Paul II, og derudover har han kasser med tandpasta, shampoo, håndsprit, chokolade, dvd’er og bøger i bilen.

Til forskel fra de fleste missions- og hjælpeorganisationer for søfolk står Stella Maris også til rådighed for søfolkenes familier.

”Hvis en sømand er bekymret for sin familie hjemme i Filippinerne, kan vi kontakte vores repræsentanter der, som kan sende en præst ud til familien. Det kan være en stor lettelse for en sømand, som ikke kan komme hjem til familien før flere måneder senere,” siger David Noval.

Ombord på Prima Ballerina i Aarhus Havn aftaler David Noval med kaptajnen, at han kommer igen to dage senere, når skibet ligger i Nakskov, og han lover at tage nogle dvd-film med.

Besætningen har travlt med at gøre klar til afsejling samme aften. To af besætningsmedlemmerne tager sig dog tid til at hilse på David Noval og nikker anerkendende, da de ser Stella Maris-logoet på hans hjelm.

”Nu ved de, at jeg kommer om bord igen, så de har én at tale med, hvis de har behov for det. For mange er det i sig selv meget værd at tale med én udefra,” siger han.

Organisationen grundlagt i 1920 i Glasgow og har siden bredt sig til over 50 lande i hele verden.

Hvert år er de 1000 ansatte og frivillige på omkring 70.000 skibsbesøg og adskillige hospitalsbesøg i over 300 havne og har derigennem kontakt med ca. 1 millioner søfolk.

Stella Maris blev genetableret i Danmark i januar 2021 efter adskillige årtiers fravær. Det er planen, at organisationen skal være til stede i hele Norden inden for nogle år.

I Danmark har organisationen en ansat og indtil videre omkring 12 frivillige.

David Noval er uddannet gartner og har en fortid som blandt andet Falckredder og driftschef i et boligselskab, inden han 1. januar i år blev ansat som nordisk repræsentant for den katolske organisation Stella Maris, der yder praktisk hjælp og psykisk omsorg til søfolk og derses familier over hele verden. Foto: Niels Åge Skovbo/Fokus.