Dybt usmageligt eller fin tanke? Bedemænds grønne markedsføring deler vandene

Det er uværdigt og usmageligt, når bedemænd reklamerer med, at de planter et træ for hver kiste, de sælger, mener præst. Bedemand kan ikke se problemet

En vinduesreklame i en bedemandsforretning i Valby med teksten "vi planter et træ, for hver kiste vi bringer” fik hurtigt en sognepræst til at undre sig.
En vinduesreklame i en bedemandsforretning i Valby med teksten "vi planter et træ, for hver kiste vi bringer” fik hurtigt en sognepræst til at undre sig. . Foto: Timo Battefeld/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix.

Sognepræst Birgitte Kragh Engholm mærkede med det samme en ubehagelig følelse i kroppen, da hun for nylig gik ned ad Valby Langgade i København og så teksten på et vindue i en bedemandsforretning.

”Vi planter et træ, for hver kiste vi bringer,” stod der, og det var det, der instinktivt fik Birgitte Kragh Engholm til at føle sig ramt og trådt for nær, som hun selv udtrykker det.

”Jeg synes, det er dybt usmageligt,” tilføjer hun.

Egentlig er det ikke, fordi Birgitte Kragh Engholm har noget imod, at bedemandsforretningen går op i bæredygtighed og planter træer af hensyn til klimaet. Tanken om at plante et træ for at mindes det menneske, som er gået bort, kan hun egentlig også godt lide. Det er derimod måden, det bruges på som en del af en grøn markedsføringsstrategi, hun ikke bryder sig om.

”Hvis de nu havde skrevet på side 17 i en brochure, at de planter træer for at tage hensyn til klimaet, havde jeg syntes, det var helt fint. Men jeg er rystet over, at de skilter med det i vinduet, for på mig virker det, som om det er ’den enes død, den andens brød’,” siger Birgitte Kragh Engholm, og fortsætter:

”Det kan godt være, nogen vil kalde mig sart, men tab, sorg og dødsfald er noget, man skal behandle med den største følsomhed, empati og værdighed. Det ved man, når man selv har mistet. Og jeg synes ærligt talt, at det, som den her bedemandsforretning gør, er uværdigt.

Det var Roholl Begravelsesforretning, Birgitte Kragh Engholm gik forbi på Valby Langgade. Som flere andre bedemænd gør de brug af en leverandør, som planter træer for hver kiste, der produceres. Og de er heller ikke de eneste, der skilter med det, viser en hurtig google-søgning. Bjarne Roger Hansen, som er bedemand og butikkens indehaver, ser det kun som noget positivt, og det er derfor, han gerne fortæller de pårørende om det.

”Det handler selvfølgelig om at for at gøre noget for den grønne omstilling og give noget til naturen, når vi bruger et produkt, som er lavet af træ. Det synes jeg er godt, for jeg er selv et naturmenneske, der sætter stor pris på fugle og på at lystfiske,” siger Bjarne Roger Hansen, der er overrasket og uforstående over for kritikken.

Han har på intet tidspunkt overvejet, at nogen kunne føle sig stødt af teksten på vinduet, siger han.

”Det handler nok om, at jeg aldrig har hørt det før. Og når jeg nævner det for de pårørende, tager de altid godt imod det. Jeg har simpelthen aldrig oplevet, at nogen har reageret negativt, så jeg kan nok ikke helt se, hvad problemet er.”

Han bakkes op af branchedirektør i Danske Bedemænd, Ole Roed Jakobsen.

”Selvfølgelig er det meget vigtigt, at bedemænd arbejder med en høj grad af værdighed og respekt for både pårørendes og afdødes ønsker, men en bedemandsforretning er også en virksomhed, der skal drives, og jeg synes faktisk, det er godt, at man markedsfører sig med noget, som viser, at man tager et etisk ansvar. Det synes jeg fortjener ære og respekt, og der kan også være noget fint ved det. Jeg kommer til at tænke på ordsprog, som hedder ’plant et træ, og du har ikke levet forgæves’.”

Birgitte Kragh Engholm delte sine tanker i et opslag på sin Facebook-side, og i kommentarfeltet gav flere udtryk for, at de deler hendes holdning.

Til gengæld var der andre, som ikke kunne se problemet.

Det kan Kirsten Søndergaard heller ikke. Hun er direktør i Landsforeningen Liv og Død, som blandt andet arbejder for at sikre alle en værdig afsked med livet og for at nedbryde tabuet om død og sorg.

”Det støder ikke mig. Jeg oplever, at bæredygtighed er noget, som har stor betydning for mange mennesker i dag, og derfor synes jeg, det er helt fint, at bedemændene også har blik for det, fordi det kan betyde meget for nogle pårørende. Samtidig synes jeg faktisk, det er en smuk tanke at plante et træ som symbol på et levet liv,” siger hun.