Biskopper vil styrke indsats for krigsveteraner

Et nyt netværk skal koordinere indsatsen, så den enkelte præst har lettere ved at hjælpe veteraner med krigstraumer, hvis de måtte ønske det

Der er i alt 95 præster tilknyttet forsvaret i Danmark. De går under betegnelsen værnspræster og betjener soldater i flyvevåbnet, hæren og søværnet. Deres opgave består i at hjælpe udsendte soldater - og veteraner, der er vendt tilbage.
Der er i alt 95 præster tilknyttet forsvaret i Danmark. De går under betegnelsen værnspræster og betjener soldater i flyvevåbnet, hæren og søværnet. Deres opgave består i at hjælpe udsendte soldater - og veteraner, der er vendt tilbage. . Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

Der er registeret omtrent 40.000 veteraner i Danmark, og dem skal folkekirken være bedre til at hjælpe. Det blev besluttet af biskopperne på det seneste bispemøde, der blev holdt i Roskilde i dagene op til store bededag.

Her behandlede de et forslag fra hærprovsten Thomas Hansen Beck fra Kastelskirken i København om at etablere et netværk under navnet Folkekirke og Forsvar, der skal gøre det lettere for tidligere udsendte med ondt i sjælen at komme i kontakt med kirken.

Forslaget går ud på, at det nye netværk skal være en central organisation, som andre sognepræster, gadepræster og korshærspræster kan opsøge og få rådgivning fra, hvis de i deres embede støder på en veteran, der har brug for hjælp.

Og det glæder idémanden til forslaget, at biskopperne nu vil gå videre med det.

”Det bliver spændende at arbejde videre med. Det skal være en hjælp til de præster rundt omkring i landet, som støder på folk, der har problemer som et resultat af at have været i krig. Det er en fremmed verden for de fleste, og derfor vil de få gavn af at kunne henvende sig til sådan et netværk under folkekirken,” siger Thomas Hansen Beck.

Der er i alt 95 præster tilknyttet forsvaret i Danmark. De går under betegnelsen værnspræster og betjener soldater i flyvevåbnet, hæren og søværnet. Her tilbyder de sjælesorg, holder gudstjenester og udfører andre præsteopgaver for ansatte i forsvaret og øvrige veteraner. Man er veteran, når man har været udsendt på minimum én international mission.

Men 95 værnspræster kan umuligt fange alle de 40.000-60.000 veteraner i Danmark, der kunne have lyst til at være i kontakt med folkekirken, lyder det fra hærprovsten.

”Og derfor har vi brug for, at alle præster i landet bliver klædt på til at hjælpe de tidligere udsendte, som ønsker hjælp fra folkekirken. Det er et sted mellem 5 og 10 procent af dem, der har psykiske mén af at have deltaget i krig, og vi skal hjælpe så mange som muligt,” siger han.

Det lyder umiddelbart som en god idé, mener tidligere feltpræst Thomas Aallmann, som nu er præst i Thurø Kirke. Han var udsendt som feltpræst og genkender billedet af, at krigstraumer skiller sig ud fra andre traumer, i og med at krig er en fremmed verden for de mennesker, der ikke har været af sted.

”For mit eget vedkommende kan jeg sige, at det er vigtigt med en personlig og stedlig kontakt med disse veteraner. Derfor lyder det som en god idé at decentralisere indsatsen i folkekirken, så der kommer mere kontakt mellem den enkelte veteran og den lokale sognepræst og menigheden. Det største mål for en veteran med krigstraumer er at få vedkommende i et fællesskab ud over det meget store fællesskab, der er i at have været udsendt som soldat. Det kan man etablere i den enkelte menighed,” siger han.