”Er du blevet hellig?”: Anders Mørk Hansens jobskifte har fået mange kommentarer med på vejen

Selvom Anders Mørk Hansen valgte at uddanne sig til økonom, er det mennesker frem for regneark, der har været drivkraften i hans arbejdsliv. I denne måned tiltrådte han som administrerende direktør for Diakonissestiftelsen i København

Anders Mørk Hansen er ny administrerende direktør i Diakonissestiftelsen. Han kommer fra en stilling som kommunaldirektør i Halsnæs Kommune, hvor han blandt andet har været kendt for at ”gå i praktik” på plejehjem, i børnehaver og lignende.
Anders Mørk Hansen er ny administrerende direktør i Diakonissestiftelsen. Han kommer fra en stilling som kommunaldirektør i Halsnæs Kommune, hvor han blandt andet har været kendt for at ”gå i praktik” på plejehjem, i børnehaver og lignende. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

”Er de så alle sammen munke og nonner?”, ”Er du blevet hellig?”.

Det er kommentarer som disse, den 53-årige cand.polit.-uddannede Anders Mørk Hansen er blevet mødt med, når han har fortalt om sit nye arbejde. Den 1. juni skiftede han stillingen som kommunaldirektør i Halsnæs Kommune i Nordsjælland ud med jobbet som administrerende direktør for Diakonissestiftelsen, der er en selvejende organisation, som leverer velfærdsydelser i form af blandt andet hjemmehjælp, plejehjem, bofællesskaber og et udgående hospiceteam.

”Det er pudsigt, at det åbenbart stadig er så svært for folk i Danmark at tale åbent og direkte om det, der har med tro at gøre, mens de fleste hjertens gerne diskuterer politik og seksualitet,” siger han.

Diakonissestiftelsens nye administrerende direktør er ikke selv vokset op i et kirkeligt hjem og definerer ikke sig selv som troende. Dog føler han sig kulturelt og værdimæssigt forbundet med kristendommen, og han er viet i kirken og har tre voksne børn, der alle er konfirmeret.

”De kristne værdier stemmer helt overens med det, jeg tror på og i virkeligheden altid har arbejdet på at gøre til virkelighed: At vi har et samfund, hvor man kan føle sig tryg ved, at man får hjælp og støtte, når man har brug for det, og at den omsorg, man møder, bliver givet med udgangspunkt i det enkelte menneske,” siger han.

Anders Mørk Hansen har altid været optaget af samfundsspørgsmål og var ikke i tvivl om, at han skulle vælge en samfundsvidenskabelig uddannelse. At det blev cand.polit.-studiet var dog lidt tilfældigt – og måske lidt en fejl, erkender han i dag.

”Jeg var ikke klar over, at der var så meget matematik i det. Jeg har aldrig rigtig været optaget af at regne på, om hr. Petersen vil købe sodavand eller ej. For mig handlede det om at gøre en forskel for det enkelte menneske, og det er det, der har drevet mig i alle mine jobs,” siger han.

Som nyuddannet blev han ansat i Socialministeriet, hvor han blandt andet beskæftigede sig med kontanthjælp og fleksjob. Efter ansættelser i Dansk Arbejdsgiverforening og Beskæftigelsesministeriet blev han ansat i Helsingør Kommune, først som beskæftigelses- og erhvervsdirektør og siden som direktør. Herfra rykkede han til Halsnæs Kommune, hvor han siden 2014 har været øverste chef for 2500 ansatte og haft ansvar for et budget på 2,1 milliarder kroner.

På Diakonissestiftelsen får han ansvar for at føre en strategi vedtaget i 2018 ud i livet. Den handler blandt andet om at etablere friplejehjem i samarbejde med PensionDanmark og forskellige kommuner. I den proces kan Anders Mørk Hansen gøre god brug af sit store netværk i det kommunale Danmark.

”Jeg kender til de ydelser, vi skal levere, og til at lede en større organisation. Det nye for mig er hele det forretningsorienterede – at der skal tjenes penge. Det synes jeg er en supersjov udfordring, og jeg er helt tryg ved, at netop Diakonissestiftelsens historie og stærke værdier vil sikre, at ydelsen til den enkelte borger bliver virkelig god. Det er essentielt, at vi har mennesket i centrum, så det ikke kommer til at handle om at sætte krydser på en tjekliste,” siger han.

Anders Mørk Hansen peger på, at den seneste tids debat om private aktører på det sociale område for blandt andet botilbud – som angiveligt har tænkt mere på at tjene penge end på at yde omsorg for de borgere, de har ansvar for – er vigtig.

”Men i forhold til den skepsis, der kan være over for private aktører som såkaldt onde kapitalister, er jeg overbevist om, at Diakonissestiftelsen står enormt stærkt, fordi organisationen er båret af værdier som medmenneskelighed, ordentlighed og faglighed,” siger han, og tilføjer:

”Jeg tror, at det er et kæmpe plus i dialogen med kommunerne om at etablere friplejehjem, at vi har øje for det enkelte menneske. Kommunerne efterspørger ikke bare pleje af, men omsorg for fru Jensen.”

Han understreger, at Diakonissestiftelsen har været igennem en større omstillingsproces allerede, og at han opfatter organisationen som velfungerende og præget af stærke værdier og faglig dygtighed.

”Jeg er lidt af en historiefreak og synes, det er fantastisk at træde ind i en organisation, hvis historie går tilbage til 1863, og som kan prale af at have introduceret hjemmeplejen herhjemme og været pionerer for den faglige udvikling inden for sygeplejen. I dag er der meget høj tilfredshed hos brugerne af Diakonissestiftelsens tilbud. Det skal vi fastholde og bygge videre på,” siger han.

Og så glæder Anders Mørk Hansen sig til at lære Diakonissestiftelsen bedre at kende, blandt andet ved at gå ’i praktik’ rundt omkring i organisationen.

Anders Mørk Hansen er ny administrerende direktør i Diakonissestiftelsen. Han kommer fra en stilling som kommunaldirektør i Halsnæs Kommune, hvor han bl.a. har været kendt for at ’gå i praktik’ på plejehjem, i børnehaver og lign. Foto: Emil Helms, Ritzau Scanp