Sognepræst: Du må ikke have sex med dine sognebørn – og ni andre bud

Alle ved, at der er flere sager end den ene fra København. Præster ved det, journalister ved det. Lad os nu tage hånd om problemstillingen en gang for alle, skriver sognepræst Christian Roar Pedersen

Hvad må vi i folkekirken? Vi bliver nødt til at have denne samtale indbyrdes og tale om sex og magt.
Hvad må vi i folkekirken? Vi bliver nødt til at have denne samtale indbyrdes og tale om sex og magt. Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix.

MeToo har ramt folkekirken. Fem kvinder har klaget over en kendt præst fra København. At sagen kommer frem, kan ikke undre. Der er intet skjult, som ikke skal komme til offentlighedens kendskab. Sådan er det. Hvis organisationer ikke selv tager vare om denne type sager, havner de i medierne. Det er ikke gavnligt for hverken ansatte eller ofre.

Spørgsmålet er, om folkekirken har taget ordentlig hånd om sexisme, chikane og overgreb. Her fire år inde i MeToo-bølgen kan vi ikke længere påberåbe os rettidig omhu.

En hurtig google-søgning viser talrige retningslinjer og vejledninger fra offentlige myndigheder og virksomheder vedrørende overgreb og seksuel chikane. Men intet for folkekirken. Hvis man går ind på folkekirken.dk og søger på ”overgreb,” kommer der intet brugbart frem. Biskopperne har haft emnet oppe på et bispemøde, men vi mangler endnu at se handling. Ingen kender omfanget i folkekirken, emnet italesættes ikke, og det er svært for ofrene at få hjælp og vejledning.

Sagen med præsten fra København, som er anklaget for at misbruge den magt, en sjælesorgsrelation giver, viser, at der mangler ordentlige regler og retningslinjer på området.

Hvis en psykolog har sex med en klient, er det ulovligt. Det samme gælder ikke for en præst. I virksomheder er det ikke tilladt for en chef at have seksuelle relationer til en ansat. I folkekirken er der ikke samme klare regler.

Hvad må vi i folkekirken? Vi bliver nødt til at have denne samtale indbyrdes og tale om sex og magt.

Jeg vil gerne begynde samtalen og kommer her med ti bud for folkekirkens præster:

1. Du må som præst ikke misbruge din magt til at indlede seksuelle relationer.

2. Du må ikke udsætte en person, du har i sjælesorg, for uønskede berøringer.

3. Du må ikke have sex med en person, du har i sjælesorg.

4. Du må ikke udsætte frivillige ved kirken for uønskede berøringer.

5. Du må ikke have sex med frivillige ved kirken.

6. Du må ikke udsætte ansatte ved kirken for uønskede berøringer.

7. Du må ikke have sex med ansatte ved kirken.

8. Du må ikke udsætte dine sognebørn for uønskede berøringer.

9. Du må ikke have sex med dine sognebørn.

10. Alle disse bud kan sammenfattes i dette ene: Alt, hvad I vil, at mennesker skal gøre mod jer, det skal I også gøre mod dem.

De åbenlyst ulovlige overgreb på for eksempel børn er ikke medtaget her. De er heldigvis allerede ulovlige. Nu har jeg startet samtalen for præsterne, men der er også andre faggrupper i folkekirken.

Alle ved, at der er flere sager end den ene fra København. Præster ved det, journalister ved det. Lad os nu tage hånd om problemstillingen en gang for alle. At der er sket noget upassende, er dybt ulykkeligt.

Det vil være endnu mere ulykkeligt, hvis ikke folkekirken tager sexisme, chikane og overgreb alvorligt.

Christian Roar Pedersen er sognepræst i Hals og Hou Kirker.