Psykolog: Angst kan føles voldsomt og komplekst. Det behøver håndteringen dog ikke at være

På bare seks uger kan man få bugt med bekymringer og stress, siger psykolog Sisse Find, der netop har udgivet bogen ”Aldrig mere angst”

Fordi angst er overvældende, tror mange, at noget dybere stikker under. Men det får os til at agere på måder, der fastholder angsten, mener psykolog Sisse Find. – Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.
Fordi angst er overvældende, tror mange, at noget dybere stikker under. Men det får os til at agere på måder, der fastholder angsten, mener psykolog Sisse Find. – Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Uro, tankespind og bekymringer plager hver dag de omtrent 400.000 danskere, der lever med angst. Og mere end hver femte dansker vil på et tidspunkt blive ramt af angst. Men den prognose ville se anderledes ud, hvis bare vi kunne vænne os af med at overtænke og kradse i vores psykiske sår. Det mener i hvert fald psykolog og metakognitiv terapeut Sisse Find. Hun er aktuel med selvhjælpsbogen ”Aldrig mere angst”, hvori hun ved hjælp af metakognitive og meditative teknikker vil gøre op med den etablerede forståelse af angst.

Hvad er der galt med den nuværende forståelse af angst?

Problemet er først og fremmest, at der ikke er nogen entydig forståelse af angst – det kan skyldes din barndom, at du er biologisk disponeret, eller at du havde en dårlig oplevelse, da du blev skilt. Derfor findes der også et væld af behandlingsmuligheder, som stritter i alle mulige retninger. Der har manglet en mere håndgribelig forståelse af de omstændigheder, der gør, at nogle udvikler angst, og andre ikke gør, og det tilbyder den metakognitive terapi. Den psykologi, vi har praktiseret de seneste 30 år, har kun gjort os bedre til at sætte ord på vores tanker og følelser. Vi vender og drejer og udveksler og perspektiverer vores problemer. Og alligevel er der kun kommet flere mennesker med psykiske helbredsproblemer. Er det ikke et svar i sig selv? Tænk, hvis det ikke kun er mennesker med angst, der mangler en ny måde at tænke på, men også psykologien.

Men er det ikke problematisk at skære alle med angst over en kam?

Det higer man faktisk efter, når man har angst. Jo, vi vil gerne være unikke på Instagram, men når man har et psykisk problem, vil man rigtig gerne forstå helt konkret, hvad det drejer sig om. Det er lidt ligesom, når man går til lægen med en eller anden knop. Så har man brug for at vide, præcis hvad problemet skyldes, og hvordan man kan fjerne det.

Hvorfor mener du, at så mange mennesker i dag udvikler angst?

Jeg tror, det hænger sammen med, at alt i det moderne videnssamfund er baseret på, at vi selv har et kolossalt ansvar. Ikke for noget bestemt eller veldefineret. Men både på arbejdspladser og i privatlivet skal vi hele tiden opsøge og udvikle ansvar, og det gør os sårbare over for angst, fordi det forstærker vores tendens til at tvivle og bekymre os.

Du hævder, at din metode på bare seks uger kan fjerne bekymringer, stress og angst. Det lyder lidt som et quick fix ?

Ja, men hvis du står med en ildebrand, så er det også et quick fix at hælde en spand vand over bålet. Men det er virkelig et effektivt quick fix . Det er faktisk sindssygt let at ændre sin tænkning. Det svære og tidskrævende er at gøre det til en vane. Den første vigtige træning i nye tankevaner får man i de seks uger, programmet varer. Resten af træningen får man ved at holde fast i de lærte metoder. Det er selvfølgelig vigtigt, som der også står i bogen, at den er en selvhjælpsbog og ikke behandling. Døjer man med angst, skal man altid opsøge sin læge og få stillet den rigtige diagnose.

I bogen skriver du, at ”angst er lidt forenklet sagt blot en dårlig vane, der som alle andre vaner kan aflæres igen”. Negligerer du ikke alvoren af de psykiske problemer, en angstdiagnose kan indebære?

Jeg negligerer på ingen måde, at angst er en alvorlig og voldsom problemstilling at stå i. Fordi angst er så overvældende en følelse, er det nærliggende at tro, at der må stikke noget dybere under, som vi må gøre en hel masse for at håndtere.

Det får os paradoksalt nok til at agere på måder, som fastholder angsten. Vi har det enormt svært med forestillingen om, at løsningen på noget, der kan føles som et voldsomt og komplekst problem, ikke nødvendigvis er at vende og dreje det i en uendelighed. Tænk, hvis løsningen kan være mere simpel? At evnen og magten til at gøre op med den vane ligger hos dig selv. Ville det ikke være dejligt?

Sisse Find er forfatter til bogen ”Aldrig mere angst”, der skrevet i samarbejde med journalist Mette Bender. Bogen udkom den 21. april på Gyldendal.
Sisse Find er forfatter til bogen ”Aldrig mere angst”, der skrevet i samarbejde med journalist Mette Bender. Bogen udkom den 21. april på Gyldendal.

Skal det forstås, som om du mener, der aldrig kan komme noget godt ud af at bearbejde voldsomme oplevelser, der måske har forårsaget angst?

Ork jo, det kan bestemt have en værdi at bearbejde voldsomme oplevelser, men angst er noget andet.

Angst opstår, når du ikke kan styre din opmærksomhed væk fra bekymringer, så hele tilværelsen er styret af angsten.

Så kan det være ligegyldigt, hvordan du vender og drejer dine oplevelser. For du kan ikke finde fred med de indsigter, før du lærer at stoppe bekymringerne og de konstante ”hvad nu hvis”-indvendinger.