Parterapeut: For mange forventninger og en hektisk hverdag gøder jorden for utroskab

Omkring hver fjerde mand og hver sjette kvinde har været sin partner utro, viser ny sexundersøgelse. Egentlig er det overraskende, at det ikke er flere, mener parterapeut, som skyder skylden på det svære parforhold

Parterapeut Frej Prahl mener, at for mange par tager hinanden for givet. Derfor lavede han på et tidspunkt en øvelse med sin kone, hvor de skulle forestille sig livet uden hinanden. Øvelsen mindede ham om at sætte pris på, at hans kone hver dag vælger ham til. – Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix.
Parterapeut Frej Prahl mener, at for mange par tager hinanden for givet. Derfor lavede han på et tidspunkt en øvelse med sin kone, hvor de skulle forestille sig livet uden hinanden. Øvelsen mindede ham om at sætte pris på, at hans kone hver dag vælger ham til. – Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix.

I en ny undersøgelse af danskernes sexliv fremgår det, at cirka 23 procent af mænd og 14 procent af kvinder i et fast forhold har været utro mindst én gang. Psykolog og parterapeut Frej Prahl møder i sit arbejde mange, der har oplevet utroskab. Derfor er han overrasket over, at det ikke er flere, der har været ude med snøren. ”Men det er også overraskende ud fra det perspektiv, at det ér sindssygt svært at være i et parforhold, for vi har mange behov, som ikke altid opfyldes i et parforhold,” tilføjer han.

Hvorfor tror du, at der er flere mænd end kvinder, der har prøvet at være utro?

”Det er der nok mange grunde til. Mænd tænker generelt mere på sex og er mere drevet af sex, end kvinder. Vi kan se, at kvinder mister lysten til sex i det langvarige parforhold, hvor mænds sexlyst forbliver nogenlunde den samme. Derfor kan det være vanskeligt at få tilfredsstillet behovet i parforhold, hvorfor nogle måske får det dækket andre steder.

Der er det måske mere sædvanligt, at kvinder, når de danner familie, og det hele bliver lidt hektisk, tænker: ’Det skal nok gå, nu må vi lige tage os sammen, mens børnene er små, så kommer vi ud på den anden side.’ Typisk har mænd ikke samme fremtidsperspektiv og flygter nærmere ud i en affære for så at sige, at det var for at kunne være i forholdet med partneren.”

Er utroskab altid en dårlig ting?

”Ja og nej. Det grimme ved utroskab er løgnen. For nogle kan det være et wake up-call. Det, der skulle til, for at genfinde intimiteten. For andre er det første skridt på vejen ud af et forhold. Jeg har også oplevet klienter, som er meget jaloux anlagt, og hvor deres værste frygt – altså utroskaben – så sker for dem.

For nogle kan det faktisk være en befrielse, fordi jalousien ophæves. Jalousien er en måde at passe på os, den sørger for, at vi er på forkant med situationen, den prøver at indkapsle partneren, så man hele tiden ved, hvad han eller hun laver. Men når utroskaben så alligevel sker, og ens værste frygt bekræftes, så opdager man, at jalousien alligevel ikke kunne beskytte én. At man overlevede det værste. Men det er forskelligt, for andre går det den stik modsatte vej. De bliver bare mere jaloux.”

Hvorfor er vi utro?

”Fordi det er svært at få alle sine behov dækket i et parforhold. Og fordi vi ikke får kommunikeret vores behov. Vi ser ofte, at utroskaben sker, når man har små børn og en hektisk hverdag, der forsvinder i praktik. Det er dér, vi savner hengivelsen og bekræftelsen allermest. Det er en kæmpe kraft at mærke, at et andet menneske begærer én, men det taber man ofte, når man får børn, fordi al energi kastes over på dem.

Det gøder jorden for utroskab, for så kan det være, at der er en kollega, som giver én den opmærksomhed, man savner hos partneren. Der er også mange forventninger til sex i et parforhold, hvor meget og hvordan. Og hvis der er noget, der dræber lysten, særligt for kvinder, er det forventninger til, hvor liderlig hun skal være. Man er nødt til at se på de forventninger sammen, så man ikke dræber lysten til hinanden og søger andre steder hen.”

Hvad kan man gøre for at håndtere utroskaben?

”Først og fremmest handler det om at normalisere det. Mange tænker, at det er en kæmpe falliterklæring og får lyst til at droppe hele parforholdet, hvilket også hænger sammen med fortællingen om den eneste ene, der kan tilfredsstille alle vores behov. Men sex og begær er en normal drift, og utroskab sker altså for mange. Så man skal normalisere det uden at bagatellisere det, for der er jo en løgn, der sårer.

Det er vigtigt at have åbenhed og få alle kortene på bordet. Hvad skete der og hvornår, for det er svært at gå i uvished. Dernæst er der forståelsen for, hvorfor det skete. Man kan eventuelt have en time om ugen, hvor den bedragede kan stille den anden alle de spørgsmål, man har. Det er vigtigt at mærke, at den utro part angrer, og så er det vigtigt, at der ikke er et ’men’ koblet på forklaringen.

Det er svært at modtage angeren, hvis det kommer med et ’men vi havde det jo også svært’. Så er det vigtigt, at man finder en måde at sone på, at man viser den bedragede i konkrete ord og handlinger, at man vil vedkommende. Og så skal den bedragede på sigt ikke hænge fast i offerrollen, så find noget nærmest rituelt, der symboliserer, at man vil slippe det, når den utro part har angret.”

Hvordan undgår man utroskab?

”Jeg lavede på et tidspunkt en øvelse med min kone, hvor vi skulle stå ryg mod ryg og lukke øjnene. Så skulle vi forestille os hele livet køre forbi, alle de dagligdagsting, vi laver med hinanden. Så skulle vi gå væk fra hinanden og forestille os livet uden hinanden. Dernæst skulle vi forestille os, at den anden ikke var der, når vi vendte os om. Afslutningsvist skulle vi vende os om og kigge på hinanden, se på den anden som et frit menneske, der frivilligt vælger én til hver eneste dag.

For mig var det et kæmpe gennembrud, fordi det lige præcis er dét, man glemmer i hverdagen. Man tager hinanden for givet, så det at opdage, at den anden stadig af fri vilje vælger en til hver dag, betyder noget. Husk på den taknemmelighed, sig tak til hinanden. Det kan gøre, at man sætter pris på det, man har, i stedet for at søge værdsættelsen andre steder.”