Ældreensomheden vokser. Der er brug for nye initiativer til at bryde den

Nu er coronarestriktionerne omsider ved at være løftet, og tiden er kommet til at fokusere på at komme ensomheden blandt mange tusinde ældre mennesker til livs, påpeger Bo Svensson, der er formand for Foreningen Ensomme Ældre

Ensomheden vokser blandt de ældre. En tredjedel af landets plejehjemsbeboere får kun besøg en enkelt gang om måneden.
Ensomheden vokser blandt de ældre. En tredjedel af landets plejehjemsbeboere får kun besøg en enkelt gang om måneden. Foto: Kim Haugaard/Ritzau Scanpix.

På videnskabelig basis har man målt ensomhed siden 1970. Efter 2010 har den været stærkt stigende i alle aldersgrupper, således at man regner med, at cirka 10 procent af den danske befolkning er ramt af ensomhed. Ensomhed skal her forstås som en individuel oplevelse af at føle sig alene, selvom man ikke ønsker at være det.

Ensomheden angriber så at sige alle i samfundet. Derved bliver det ikke kun et personligt problem, men også et samfundsmæssigt. Men særligt blandt den ældre befolkningsgruppe har coronaens mange restriktioner, påbud og opfordringer til at undgå fysisk kontakt mellem mennesker ført til en stærkt stigende ensomhed. Ældre Sagen anslår, at omkring 50 procent af alle ældre over 65 år er ensomme, og FOA’s medlemmer i forskellige plejefunktioner anslår, at halvdelen af dem, de dagligt møder, er ensomme.

Den enkelte rammes både psykisk og fysisk. Ensomme bliver mere stressede og nervøse, og immunforsvaret svækkes med øget sygelighed til følge. Det viser sig da også, at det et er væsentligt sværere for ensomme syge ældre at komme igennem en sygdomsperiode, end det er for ældre med stærke familiemæssige bånd.

Undersøgelser har vist, at cirka en tredjedel af beboerne på plejehjem kun får besøg af deres pårørende en enkelt gang om måneden. Ja, en del kun til fødselsdag og jul. Uden at jeg skal lyde for hellig, passer det meget godt med de få pårørende, jeg møder, når jeg besøger min mor på plejehjem.

Den engelske økonom Noreena Hertz har peget på en række eksempler på initiativer, der skal bekæmpe ensomheden på mere markedsmæssige vilkår, end vi kender herhjemme. Hun nævner, at japanske kvinder kan finde på at lave små lovovertrædelser for at komme i fængsel. I USA kan man leje legekammerater på timebasis.

I Foreningen Ensomme Ældre har vi længe arbejdet med en idé, hvor vi vil tilbyde travle børnefamilier at hente deres ældre familiemedlemmer og eksempelvis gå på café eller i forretninger med dem, også på timebasis. Og blandt de store organisationer er besøgsvenner det store hit. Men uanset hvilken måde man ønsker at tackle ældreensomheden på, lider den af den store svaghed, at de ensomme ældre ikke stiller sig ud på gaden og råber: ”Jeg er ensom. Kom og besøg mig!”.

Ved at tage kontakt til forskellige lokale foreninger forventer vi at komme i kontakt med mennesker, som i forvejen laver sammenkomster eller udflugter. Det kan også være i kirkeligt regi, hvor vi kan gå ind og yde støtte til forskellige aktiviteter i tilknytning til det arbejde, der allerede foregår, samt facilitere nye ”ud af huset”-oplevelser. På den måde vil vi få kontakt til flere ældre og kan derved være med til at skabe nye kontakter i hele gruppen.

Nu er coronarestriktionerne omsider ved at være løftet, og tiden er kommet til at fokusere på at komme ensomheden blandt mange tusinde ældre mennesker til livs. Den var et stort problem allerede før pandemien – og i det seneste halvandet år er det kun blevet meget, meget værre. Derfor skal der gøres noget ved problemet nu!

Bo Svensson er formand for Foreningen Ensomme Ældre