Svært at læse lyrik på en e-læser

E-læsere er fine til stranden, men dur bedst til kværnelitteratur

En e-læser er rigtig god at tage med sig, når man skal på stranden, i parken eller på togtur. Den giver mulighed for at læse rigtigt meget. Men skal man læse fagbøger, er det en god ide at læse bogen på papir, mener forskere.
En e-læser er rigtig god at tage med sig, når man skal på stranden, i parken eller på togtur. Den giver mulighed for at læse rigtigt meget. Men skal man læse fagbøger, er det en god ide at læse bogen på papir, mener forskere. Foto: Jakob Boserup Denmark.

Sommerferien er på trapperne, og det vil ikke være nogen dårlig idé at tage en e-læser som for eksempel en Amazons Kindle med på stranden. For det lille elektroniske læseværktøj er let og kan rumme rigtig meget. For eksempel samtlige bøger i den populære spændingsserie om Afdeling Q af Jussi Adler Olsen.

Men har man derimod sat sig for at læse klassikeren Den guddommelige komedie af Dante Alighieri eller en fagbog om de danske højskolers historie, bør man måske genoverveje at bruge e-læseren.

LÆS OGSÅ: Var Gutenberg en parentes?

Det mener i hvert fald flere forskere, blandt andre Lars Handesten, der er lektor ved Litteratur, Kultur og Medier på Syddansk Universitet og anmelder på Kristeligt Dagblad.

Det meste handler om tilvænning. Man skal lige vænne sig til at læse på en skærm i stedet for på papir, og om man læser Jussi Adler Olsen på sin e-læser eller i bogform, det er flintrende ligegyldigt. Men tager man for eksempel et stykke lyrik, er det ikke lige meget, hvilket materiale eller medie der bliver brugt, for det er med til at skabe rummet om teksten.

Formand for Forlæggerforeningen Per Hedeman ser også klare begrænsninger ved de e-læsere, der findes nu, og mener, at de er en del af forklaringen på, hvorfor danske forlag ikke har været hurtigere ude med e-bøger på det danske marked. Alle venter på, at teknologien bliver bedre, så man ikke kommer til at lave en fejlinvestering i et produkt, der hurtigt bliver forældet.

Der er ingen grund til at mase på med e-bøger, før apparatet er klar til det. E-læserne skal have en ordentlig kvalitet, og så skal prisen ned under 1000 kroner. Det er kun pionerer på markedet, der har e-læsere nu, mener han.

Oprindelig havde forlagene planlagt, at e-læserne mest skulle bruges til fagbøger, fordi de ofte skal opdateres, når man lærer mere om et emne. I e-bogens digitale verden ville man kunne gøre det direkte og for næsten ingen penge. Men e-læserne var hverken teknologisk velegnede til fagbøger eller anden mere krævende litteratur, fortæller Lisbeth Worsøe-Schmidt, lektor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi:

E-læsere egner sig indtil videre kun til kværnelitteratur. Rent læseteknisk er de ikke gode at bladre tilbage i, eller slå op i der er papir bedre. Derfor er det bestsellere, der sælger som e-bøger, for der starter vi i den ene ende og kører igennem.

Lisbeth Worsøe-Schmidt er dog ikke i tvivl om, at e-læserne vil blive bedre, så alle typer litteratur kan trives i elektronisk format. Og hvis e-læserne bliver billige nok, kan det måske endda få positive konsekvenser:

Hvis apparatet bliver så billigt, at det kan købes i supermarkedet, og man så lige kan smide en e-bog med på båndet, når man står og venter ved kassen, kan det være, at nye grupper, der ikke har købt bøger før, kommer på banen,

Bøger side 6