Politiker i folketingsdebat: ”Vi kan ikke stole på den typiske danske Mellemøsten-forsker”

Der blev igen skudt med skarpt mod den danske migrationsforskning, da Dansk Folkeparti og Liberal Alliance tidligere fredag havde indkaldt uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til en debat om ”overdreven aktivisme” blandt forskere på de danske universiteter

Hvad danske mellemøstforskere har at sige om islam eller om Israel-Palæstina-konflikten, er så absurd enøjet og forudindtaget, at der ikke er noget fornuftigt menneske, der kan lægge det til grund for sin egen stillingtagen eller sine egne handlinger, sagde Henrik Dahl (LA) under fredagens debat. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Hvad danske mellemøstforskere har at sige om islam eller om Israel-Palæstina-konflikten, er så absurd enøjet og forudindtaget, at der ikke er noget fornuftigt menneske, der kan lægge det til grund for sin egen stillingtagen eller sine egne handlinger, sagde Henrik Dahl (LA) under fredagens debat. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Teoretisk enøjede og aktivistiske forskere eller et angreb på forskningsfriheden og et brud på armslængdeprincippet?

Debatten om forskningen på de danske universiteter har raset siden i vinter, hvor især udlændingeforskningen i artikler blandt andet her i Kristeligt Dagblad blev massivt kritiseret af både politikere og andre forskere.

Fredag nåede debatten Folketingssalen, hvor Morten Messerschmidt (DF) og Henrik Dahl (LA) havde indkaldt uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til en forespørgselsdebat.

De to borgerlige politikere ønskede svar fra ministeren på, om hun er enig i ”at der i visse humanistiske og samfundsvidenskabelige forskningsmiljøer er problemer med overdreven aktivisme på bekostning af videnskabelige dyder”. Og om hun er enig i, at tendensen kalder på et opgør i lighed med det, som den franske regering har annonceret. Den ønsker at gøre op med en angivelig islamo-gauchisme – et venstredrejet syn på islam – på de franske universiteter.

”Vi kan ikke, for eksempel som politikere, stole på den typiske danske Mellemøsten-forsker,” sagde Henrik Dahl under debatten og fortsatte:

”Hvad de har at sige om islam eller om Israel-Palæstina-konflikten, er så absurd enøjet og forudindtaget, at der ikke er noget fornuftigt menneske, der kan lægge det til grund for sin egen stillingtagen eller sine egne handlinger.”

Da Morten Messerschmidt indtog talerstolen, var kritikken ligeledes skarp. Han gav udtryk for den holdning, at såkaldte ”retfærdigheds-teorier” – herunder blandt andet postkolonial teori, kritisk raceteori og kønsteori – bliver stadigt mere fremherskende på universiteterne, samt at de nævnte teorier:

”Helt grundlæggende ikke bare handler om indhold, men også om en metode, der er ekstremt intolerant og antidemokratisk og styret af en slags konspirationstanke om, at universiteterne er gennemsyret af gamle hvide mænd, som ikke kan løsrive sig fra det ophav, de er født ind i, uanset hvad de end måtte gøre.”

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen sagde fra talerstolen, at hun ikke mener, man fra politisk hold skal gøre sig til dommer over hverken enkelte forskningsfelter, videnskabelige metoder eller personer, men:

”Det betyder ikke, at vi ikke politisk må have en generel diskussion om de tendenser, der bliver peget på, både i udlandet og herhjemme. Det er på alle måder min opgave at sikre, at ledelserne på de enkelte universiteter står vagt om den frie forskning og gør alt, hvad de kan, for at kravene til god videnskabelig praksis bliver overholdt,” sagde hun med henvisning til, at det er universitetsledelsernes ansvar at sikre pluralisme i forskningen.

Enhedslistens forskningsordfører, Pernille Skipper, havde bidt mærke i en udtalelse, som Ane Halsboe-Jørgensen tidligere på året gav til Kristeligt Dagblad, hvor ministeren udtrykte, at hun ikke deler præmissen fremsat af nogle forskere om, ”at vi lever i et hvidt overherredømme”, og at hvis alt forskning har det som udgangspunkt, ”så har vi en udfordring”.

”Så hvis ministeren ikke er enig i en præmis inden for et forskningsfelt, så har vi en udfordring, eller hvordan skal det forstås?”, spurgte Pernille Skipper.

Ane Halsboe-Jørgensen replicerede, at hun af Kristeligt Dagblad var blevet spurgt om, hvorvidt den type forskning er anvendelig for regeringen:

”Man må bare sige, at hvis der er et helt forskningsfelt, der i sin grundindstilling til et politisk emne ligger milevidt fra vores politiske udgangspunkt, nej, så er det ikke det, vi kommer til at tage udgangspunkt i som forskning.”

Henrik Dahl fremlagde fra talerstolen et forslag, som Socialdemokratiet, Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne er blevet enige om. Af forslagsteksten fremgår det blandt andet, at ”Folketinget har den forventning, at universiteternes ledelser løbende sikrer, at selvreguleringen af den videnskabelige praksis fungerer. Det vil sige, at der ikke forekommer ensretning, at politik ikke forklædes som videnskab, og at det ikke er muligt systematisk at unddrage sig berettiget faglig kritik.”

Folketinget stemmer om forslaget på tirsdag.