Peter Lund Madsen om coronakrisen: Man må prøve at indstille sig på, at det er, som det er

Hjerneforsker og radiovært Peter Lund Madsen har erkendt, at hverken coronarestriktioner eller ensformig hverdag forsvinder lige foreløbigt. Alligevel oplever han under nedlukningen hele verden fra sin kælder

Peter Lund Madsen (født i 1960) savner selskab, men roser danskerne for at håndtere krisen i fællesskab. – Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.
Peter Lund Madsen (født i 1960) savner selskab, men roser danskerne for at håndtere krisen i fællesskab. – Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

Hvad er det værste ved denne tid?

Det værste er, at man savner selskab. Simpelthen. Vi gør jo, som myndighederne siger, og så ser man ikke ret mange. Dagene bliver nemt lidt ensformige. På det seneste har det desuden været meget irriterende at høre på folk, der rækker hånden op og mener, at lige netop de bør få vaccinen som de første. Det er en kedelig diskussion at skulle tage, synes jeg.

Hvad er det bedste ved denne tid?

Selvom der er begået fejl undervejs, synes jeg, at vi som land har gjort det meget godt. Det har været rart, at der ikke har været så stor diskussion om, hvorvidt vi skulle gøre det, vi har gjort eller ej. Langt de fleste har opført sig fornuftigt og respekteret, at vi er et fællesskab. Og det er egentlig bedre, end man kunne have forventet. Det kan vi som befolkning være stolte af, synes jeg.

Nævn en bog, film eller anden kulturoplevelse, som har gjort indtryk på dig denne vinter.

Jeg har ligesom mange andre under coronapandemien købt en maskine, så jeg kan cykle nede i kælderen. Og det har faktisk været den største kulturelle oplevelse. Jeg kan simpelthen gå nedenunder og cykle en tur et sted i verden, som en anden har filmet og lagt ind på computeren, så jeg kan se det på min skærm. Det er jo fantastisk! Jeg har cyklet i både USA, Japan, Rumænien, Frankrig og sågar på Midtsjælland, og jeg har haft stor glæde ved at cykle hele Jorden rundt. I går cyklede jeg på Gran Canaria. Og så kan man jo dyste mod andre. Jeg har selv filmet og lagt en rundtur om Sejerø ud, som en spanier nu har cyklet lige lidt hurtigere end mig, så ham konkurrerer jeg med i øjeblikket. Han vinder nu som regel.

Hvilken ændring i dit liv eller dine vaner vil du bevare efter coronaen?

At vi slipper for at give krammere er noget af det gode ved corona. Det er bare ikke mig at kramme, og jeg savner altså heller ikke at give hånd. Under coronakrisen har jeg vænnet mig til at bukke. Det er en respektfuld og ærbødig måde at møde folk på. Det er hyggeligere end at give hånd, og så slipper man for sygdom. De gør det meget i Japan, og det ser godt ud, så jeg har tænkt mig at fortsætte med at bukke.

Hvad er det bedste råd, du vil give andre til at komme igennem coronatiden?

Lad være med at være for optimistisk og sætte næsen op efter en genåbning. Man bliver bare skuffet, trist og småstresset, når der pludselig kommer en ny bulgarsk, svensk eller tjekkisk coronavariant, og vi igen må forlænge restriktionerne. Man må prøve at indstille sig på, at det er, som det er, for så tænker man ikke lige så meget på det. Det er ikke nemt, og jeg siger ikke, at jeg selv kan efterleve det. Men jeg siger, at det er et godt råd. Det er et rigtig godt råd.