Coronaen har fået interessen for haven til at blomstre

Landets planteskoler fik travlt, da Danmark lukkede ned, og særligt efterspørgslen på jordbærplanter voksede

”Coronaen satte os alle på pause, og flere fik tid til at finde ind i glæden ved at se noget vokse." Foto: Leif Tuxen.
”Coronaen satte os alle på pause, og flere fik tid til at finde ind i glæden ved at se noget vokse." Foto: Leif Tuxen.

Da Danmark lukkede ned, var der nogle, som hamstrede toiletpapir og gær, og så var der dem, som ville plante jordbær i haven. Mens der var toiletpapir og gær nok i de fleste butikker, var der slet ikke jordbærplanter nok på landets planteskoler. På flere planteskoler gik man også forgæves efter hindbærbuske og tomatplanter, for coronakrisen sendte danskere i stort tal ud i landets cirka 1,6 millioner haver.

Per Boisen Andersen, direktør for brancheorganisationen Danske Havecentre, siger, at branchen har haft en vækst på 40 procent i første halvår af 2020. Og hos havebranchens onlineforhandlere har man registreret en vækst på op mod 300 procent i første halvår af 2020.

”Vi mærkede det allerede i slutningen af marts, og så blev det april og maj, hvor det boomede. Nu skriver vi juli, hvor der plejer at være stille i plantecentrene, men fordi så mange er hjemme i år, har folk stadig gang i haveprojekter. Vi kan se, at mange har gjort turen til planteskolen til en udflugt for familien, og vi er kommet i kontakt med mange børnefamilier, som har efterspurgt jordbær og bærbuske, som forældrene måske kender fra deres bedsteforældres haver.”

At virussen har sendt danskerne ud i haverne, bekræftes af Haveselskabet. Efter nogle år med stille tilvækst af medlemmer, har selskabet i første halvår af 2020 oplevet en vækst i medlemstallet på 20 procent. Bente Yde Enert, der er presse- og kommunikationschef for Haveselskabet siger:

”Coronaen satte os alle på pause, og flere fik tid til at finde ind i glæden ved at se noget vokse. Haven kom til at stå som et frirum i en tid fuld af restriktioner, for i haven kunne man trække vejret sammen med andre. I det her forår fik flere også tid til praktisk at prøve at gøre en forskel for klimaet i deres have ud fra en forståelse af, at ingen kan gøre alt, men alle kan gøre lidt i egen have.”

Og det er ikke kun i Danmark, at covid-19 har fået folk til at gå i haven. Per Boisen Andersen er Danmarks repræsentant i den internationale havecenterorganisation, IGCA, med medlemmer fra Japan til Sydafrika.

”Når verden bliver utryg, rækker vi ud efter det nære. Vi så det tilsvarende under finanskrisen i 2008 og 2009, og forskere har i flere studier vist, at havearbejde gør noget godt for folk.”

Et videnskabeligt studie fra Schweiz publiceret af Springer Nature viser, at det er haveejerens tilgang til haven, som afgør, om man høster øget fysisk og mental velvære i haven. Her har man set på 18 forskellige havetyper fra den børnevenlige med gyngestativ og fodboldmål til den minimalistiske og nærmest vedligeholdelsesfri have. Studiet konkluderer, at det ikke er antallet af stauder og havens størrelse, som afgør, hvordan haven påvirker ens velvære. Vil man høste et mentalt velvære i haven, skal man først og fremmest engagere sig i den. Konklusionen overrasker ikke havemennesket og sognepræsten Thomas Hornemann Thielcke. Han siger:

”Det er livgivende at være der, hvor man ser livet spire og gro. Det giver livskvalitet at gå ud i haven og se den som et skaberværkslaboratorium.”