Biden varmer op til møde med Putin, genåbning udsættes i England, og kristne familier på flugt

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Biden holder pressemøde i Bruxelles, Johnson udskyder genåbning, kristne holder en banner til en protest i Mumbai i 2008.
Biden holder pressemøde i Bruxelles, Johnson udskyder genåbning, kristne holder en banner til en protest i Mumbai i 2008. . Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix & Punit Paranjpe/Reuters/Ritzau Scanpix.

”Det er en uafviselig tendens, at der er en slagside til det finkulturelle i folkekirken.”

Sådan siger lektor emeritus i praktisk teologi Hans Raun Iversen. Han vurderer, at der er en gruppe i mellemniveauet mellem de kulturinteresserede og de ressourcesvage, som folkekirken har svært ved at appellere til. 

Højtuddannede benytter sig i højere grad end andre grupper af kirkens tilbud og arrangementer, viser en omfattende befolkningsundersøgelse foretaget af Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV). Det skriver Kristeligt Dagblad.

Nato udvider sin musketered

Fra Danmark til Bruxelles, hvor Nato i går var samlet til topmøde. Alliancens lande blev enige om at udvide artikel 5, der er den vigtigste del af samarbejdet. Et angreb i rummet vil fremover også blive opfattet som et angreb på hele alliancen. Det kan man læse i kommunikéet, der udkom efter mødet. 

Alliancens musketered er blevet udvidet flere gange. For nogle år siden blev cyberangreb også indføjet, således at den slags angreb også påkalder hele alliancens forsvar.

Biden varmer op til møde med Putin

Da Nato-topmødet var slut, holdt USA's præsident Joe Biden et pressemøde, hvor han talte med store bogstaver og sagde, at han vil vise Ruslands præsident Vladimir Putin hvor grænserne går, skriver Ritzau. De to regeringsledere skal mødes onsdag i Genève.

USA vil ikke søge en konflikt, sagde Biden, men ”vi vil svare igen, hvis Rusland fortsætter med sine skadelige aktiviteter”. Den amerikanske præsident sagde også, at USA vil hjælpe Ukraine i tilfælde af russisk angreb.

Kristne familier tvunget på flugt

I delstaten Odisha i det østlige Indien har ti kristne familier siden midten af maj været tvunget til at leve i skoven, efter deres huse blev ødelagt. Det skriver nyhedsmediet The Christian Post. Deres hjem blev vandaliseret som hævn for en politianklage, de havde indgivet mod en gruppe hinduistiske mænd, der angiveligt havde udsat to kristne kvinder for sexchikane, da de hentede vand fra en offentlig brønd.

Kristne udgør 2,3 procent af befolkningen i Indien, og angreb mod kristne har været stigende, siden det hindunationalistiske parti Bharatiya Janata Party (BJP) med Narendra Modi i spidsen vandt valget i 2014.

England udskyder genåbning 

Fra en nyhed om indiske kristne til en nyhed om den indiske coronavariant. I England kæmper de fortsat en brav kamp mod coronavirussen. På grund af tiltagende smitte med Delta-varianten, der også er kendt som den indiske variant, bliver den længeventede fulde genåbning nu udsat i fire uger. Det sagde Boris Johnson på et pressemøde i går aftes. Sundhedsvæsenet skal nå at vaccinere flere, og det handler om at redde liv, lød det fra premierministeren. 

Samtidig erklærede Johnson, at nedlukningen ikke ville vare mere end de fire uger.

Sygeplejerskernes lønkrav har svære kår

Omkring dobbelt så lang tid - mindst otte uger - vil sygeplejerskerne have råd til at strejke, viser DR's beregninger af regnskaber fra konflikten i 2008.

5000 sygeplejersker går i strejke natten til lørdag, efter de i går stemte nej til overenskomstforslaget fra Forligsinstitutionen. 

”Det er et nej fra græsrødder, og det er lykkedes at mobilisere mange af dem, der stemte ja til overenskomsten i marts, til nu at stemme nej blandt andet via sociale medier,” siger arbejdsmarkedsforsker Nana Wesley Hansen til Kristeligt Dagblad.

Professor emeritus Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet vurderer, at det kan blive svært for sygeplejerskerne at opnå et lønløft i den aktuelle konflikt: ”Hvis de giver efter for en faggruppes krav, vil der komme krav fra andre grupper," siger han om muligheden for et regeringsindgreb. 

Zoologisk have mangler heste til foder: Skal du af med din hest?

Morgensamling runder af med en nyhed fra dyrenes verden. Givskud Zoo mangler for første gang i lang tid heste, de skal bruge til at fodre deres løver. Hesteejere har kunnet skrive sig på ventelister for at donere deres heste, når de skulle aflives. Og den liste har i årevis været månedlang, men nu skrumper listen ind, skriver Givskud Zoo i en pressemeddelelse.

”Det er selvfølgelig alvorligt, fordi vi vil gerne give vores dyr det allerbedste, og noget der styrker deres naturlige adfærd. Det gør det, når vi fodrer med hele, aflivede dyr. Så har du en hest, der skal aflives i den nærmeste fremtid, så beder vi dig betænke os,” siger dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen. 

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Du kan skrive dig op her.