Spis som slanke vietnamesere

I Vietnam er stort set ingen døde af corona – og det forklares blandt andet med, at befolkningen er blandt de mindst overvægtige i verden, hvilket er en god anledning til at kaste sig ud i det vietnamesiske køkken

Smagseksplosionen i denne sprøde rejesalat kommer fra den stærke sovs med chili, ingefær og hvidløg.
Smagseksplosionen i denne sprøde rejesalat kommer fra den stærke sovs med chili, ingefær og hvidløg. Foto: Bjarne Nørum.

London er kendt for sin Chinatown – det lille Kina – der ligger midt i London ved siden af Leicester Square og Londons teatercentrum West End. Men som mange af verdens storbyer har London også små lommer, hvor restaurantlivet er domineret af særlige befolkningsgrupper.

På en lille strækning af Kingsland Road – tæt på den store banegård Liverpool Street Station – ligger de vietnamesiske restauranter dør om dør. De er stadigt coronalukkede indtil midt i maj, med mindre de har mulighed for at servere udendørs eller take-away.

Men jeg har spist der mangen en gang – og jeg vender helt klart tilbage. For en af de ting, vi har lært af de mange deprimerende statistikker efter over et år med corona-lammelse, er, at efter alder og allerede eksisterende alvorlige sygdomme, så er det overvægtige, der på globalt plan er hårdest ramt af pandemien.

Det konkluderede World Obesity Foundation, som er en fond, der arbejder for at reducere overvægt på verdensplan i en rapport sidste måned.

Vietnam lå i bunden med et dødstal på 0,4 pr. 100.000 indbyggere. Blot 18,3 procent af befolkningen er overvægtige. Et af de hårdest ramte lande er mit adopterede hjemland Storbritannien, hvor omfanget af coronadøde er et af verdens højeste med 187 pr. 100.000 indbyggere – og hele 63,7 procent af befolkningen er overvægtige.

I Danmark viser tal fra Sundhedsstyrelsen, at 51 procent af befolkningen er overvægtige, og omkring 17 procent er svært overvægtige. Cororarelaterede dødsfald ligger på 42 pr. 100.000 indbyggere.

Med de tal in mente kaster vi os i dagens lørdagsmad over det vietnamesiske køkken.

En af mine favoritter er sommerruller – som er det stik modsatte af de friturestegte forårsruller. Det er en frisk sprød rejesalat rullet sammen i tyndt rispapir, og serveret med en krydret dyppesovs – og vær forsigtig med chilien, hvis tungen ikke er vant til den brændende smag. Men end ikke mit velassorterede supermarked i London har rispapir, så det bliver i dag blot til en sprød salat efterfulgt af en let suppe med nudler og laks. Alt sammen til fire personer.