Nej tak til madsnyd

Erstatter man oksekødet i kødsovsen med linser, må man hitte på et andet navn

Foto fra bogen ”Spis bedre med River Cottage”
Foto fra bogen ”Spis bedre med River Cottage”.

Min højre fortand har givet op indhentet af en skade fra barndommen. Det skal nok blive godt, siger tandlægen.

Mens jeg venter, har jeg serveret en del bløde retter. Forleden ville jeg lave en ret med kartoffelmos.

”Er der linser i?”, spurgte den yngste noget studst.

Og ja, retten som var en vegetarisk variant af shepards pie med en smørmættet kartoffelmos involverede linser. Jeg slog op Claus Meyers ”Grønne proteiner”. Og jeg tilføjede:

”Der er også gule ærter i.”

”Ok”, lød svaret, og lidt senere kom så årsagen til udspørgningen. Hun havde spist hos en veninde. De havde hoppet på trampolinen og var godt sultne, så hun løb ind i køkkenet og forhørte sig om menuen. Her kunne man som mor håbe, at ens barn havde tilbudt at hjælpe med at dække bordet. Det melder historien imidlertid ikke noget om, og jeg kan næsten se for mig, hvordan hun er løbet ud til veninden i haven og har delt det glade budskab:

”Vi skal have spaghetti med kødsovs.”

Da de godt sultne satte sig ved bordet, viste det sig, at kødet i sovsen var erstattet af linser. Hendes konklusion lød: Skal der linser i maden, vil hun vide det, og så skal man holde op med at kalde det kødsovs.

Og her er det så den britiske kok Hugh Fearnley-Whittingstall kommer ind i billedet. Han har lavet mange sæsoner tv fra River Cottage, et malerisk sted i Dorset i det sydlige England. En kollega har beskrevet programmerne som et afsnit ”Barnaby” uden mord, men med en overflod af økologiske grøntsager.

Hugh Fearnley-Whittingstall har skrevet flere kogebøger, og den seneste er udkommet på dansk hos Strandberg Publishing og hedder ”Spis bedre med River Cottage”.

Kogebogen rummer også fortællingen om, hvordan forfatteren har ændret livsstil. Bogen er ikke en kur, men en inspiration til at spise med omtanke: Mere grønt, flere bælgfrugter og mindre kød.

Og Hugh Fearnley-Whittingstall laver virkelig god mad i det gamle stenhus med det skønne køkken som denne enkle suppe, der går godt til den dårlige tand og er let at tilberede, hvis man har flåede tomater og bønner på dåse i sit forråd. Og for at ingen skal føle sig snydt:

Der er bønner i!