Børnefamilier bærer vores madkultur

Børnefamilier laver oftere mad, og de har et større repertoire af retter

Danske børn kommer relativt ofte med i køkkenet og hjælper til. For 43 procent af børnefamiliernes vedkommende er børnene med i køkkenet minimum en gang om ugen. Arkivfoto.
Danske børn kommer relativt ofte med i køkkenet og hjælper til. For 43 procent af børnefamiliernes vedkommende er børnene med i køkkenet minimum en gang om ugen. Arkivfoto.

På en typisk dag tilbereder 64 procent af børnefamilierne et varmt måltid aftensmad. Det er lidt flere end gennemsnittet af danskerne og hænger måske sammen med, at børnefamilier i mindre grad end andre spiser uden for hjemmet til aftensmad, viser en analyse ifølge et nyhedsbrev fra foodculture.dk.

Børnefamilierne spiser i mindre grad rester, brød med pålæg eller et måltid på restaurant på en typisk dag. Og meget få angiver, at de spiser færdigretter eller aftensmad baseret på måltidskasser.

Børnefamiliernes repertoire af aftensmad udgør i gennemsnit 17 retter. Det vil sige, at de i gennemsnit spiser 17 forskellige slags aftensmadsretter på en periode på 2 måneder. Det er væsentligt flere retter end andre forbrugergrupper. De unge på 18-29 år har typisk 12 retter i deres repertoire, mens de ældre forbrugere på 60 år eller derover også har 12 retter i deres repertoire. Så ud over at børnefamilier lidt oftere tilbereder varm aftensmad, sætter de også flere typer af retter på bordet. Dermed spiser de mere varieret til aftensmad end andre forbrugergrupper.

Børnefamiliernes absolutte yndlingsret er frikadeller, som de især spiser, fordi hele familien kan lide dem. En anden vigtig årsag til at vælge retten frikadeller er, ifølge forbrugerne, at man kan få danske råvarer. Frikadeller laverer børnefamilierne som klassisk hverdagsmad og serverer kartofler, sauce og stuvede grøntsager som tilbehør.

Blandt andre klassiske middagsretter, som børnefamilierne holder meget af, er suppe, gryderetter og kød-sovs med spaghetti. Relativt højt på listen finder man også risengrød og rugbrød med pålæg.

Analyser viser også, at det ikke bare er forældrene, der er hjemmevante i de danske køkkener. Børnene kommer også relativt ofte med i køkkenet og hjælper til. For 43 procent af børnefamiliernes vedkommende er børnene med i køkkenet minimum en gang om ugen.

Samlet set hjælper de fleste børn dog i et vist omfang til i køkkenet, idet det bare er 11 procent, som angiver, at deres børn aldrig er med i køkkenet for at hjælpe med tilberedningen af aftensmaden.